Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ & ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ & ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ & ΠΙΠΕΡΙΕΣ

: 4
: 20 min
: 15 min

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Η ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΑΣ! Η απόλυτη συνταγή της Ντίνας Νικολάου σάς προσφέρει τη δυνατότητα να ενισχύσετε γευστικά το ανοσοποιητικό σας! Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται εδώ δημιουργούν ένα μοναδικό κοκτέιλ υγείας. Πιο συγκεκριμένα, οι ταλιατέλες ολικής προσφέρουν ενέργεια και πολύτιμες βιταμίνες της Ομάδας Β, οι οποίες θα ενισχύσουν το μεταβολισμό σας. Οι γαρίδες περιέχουν άφθονο ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά δημιουργούν μία ιδιαίτερα έντονη ενδογενή αντιοξειδωτική προστασία. Το σκόρδο είναι γνωστό για την αντιική του δράση, ενώ οι πιπεριές όλων των ειδών είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C που όλοι γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες ανοσοπροστατευτικές της ιδιότητες. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία ως αποτέλεσμα περιορίζουν δραστικά τη φλεγμονή. Προστατεύουμε όμως και τη γαστρεντερική μας υγεία (μην ξεχνάμε ότι το έντερο είναι ο δεύτερος «εγκέφαλος»), μέσω της κατανάλωσης προβιοτικών ουσιών που προέρχονται από το γιαούρτι. Στη συνταγή αυτή το γιαούρτι όπως διαπιστώνετε έχει την τιμητική του. Τέλος, κύμινο, γλυκάνισος, πιπέρι και κάπαρη μεγιστοποιούν θρεπτικά το διατροφικό καμβά της συνταγής της αγαπημένης μας Ντίνας!

Ingridients
  • 18 μέτριες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από τα κελύφη, το κεφάλι (αφήνω μόνο τις ουρές) και το λεπτό μαύρο «νεύρο» που διατρέχει τον κορμό τους
  • 500 γρ. ταλιατέλες ολικής άλεσης
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κοπανισμένοι σπόροι γλυκάνισου (ή μάραθου)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  • 100 ml ούζο (προαιρετικά)
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 160 γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • ½ ματσάκι ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια)
Instructions
  • Step 1 Βάζω τις καθαρισμένες γαρίδες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω το σκόρδο, το κύμινο, το γλυκάνισο, αλάτι, πιπέρι και 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου, σκεπάζω το μπολ και αφήνω τις γαρίδες να μαριναριστούν, όσο ετοιμάζω την υπόλοιπη συνταγή.
  • Step 2 Βράζω τις ταλιατέλες αλ ντέντε σε άφθονο αλατισμένο νερό, στο οποίο έχω ρίξει ελάχιστο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Τις στραγγίζω (κρατάω κατά μέρος 2 φλιτζάνια από το νερό που τις έβρασα), τις ξεπλένω με καυτό νερό (όχι με αυτό που τις έβρασα) και τις αφήνω κατά μέρος, ζεστές.
  • Step 3 Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρω τις πιπεριές για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τις γαρίδες μαζί με τη μαρινάδα τους και την κάππαρη και σοτάρω για 3 – 4 λεπτά, μέχρι οι γαρίδες να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ. Σβήνω με το ούζο (αν το χρησιμοποιήσω) και μαγειρεύω για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Step 4 Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι και το νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών που άφησα κατά μέρος το αδειάζω στο τηγάνι με τις γαρίδες. Ρίχνω αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω καλά και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω τον άνηθο, ανακατεύω και ρίχνω το μείγμα στις στραγγισμένες ταλιατέλες. Σερβίρω αμέσως και σε ξεχωριστό μπολ βάζω το τριμμένο τυρί.