Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΤΑΡΤΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ

ΤΑΡΤΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ

ΤΑΡΤΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ

: 6-8
: 40 min
: 45 min

Ο κιμάς μπολονέζ εδώ συνδυάζεται με ζύμη αντί για τα κλασικά μακαρόνια. Το αποτέλεσμα είναι μια τάρτα ιδιαίτερα πλούσια που σερβίρεται σαν κύριο πιάτο.

Ingridients
  • Για την βάση
  • 1 φύλλο ζύμης μπριζέ
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • Για την γέμιση
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση απο κιλότο
  • 1 κύβο ζωμός λαχανικών
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 1 κονσέρβα (400 γρ.) ολόκληρα ντοματάκια, τα οποία θα κόψετε κονκασέ
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φέτα μαλακιά, τριμμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την επικάλυψη
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
Instructions
  • Step 1 Για τη βάση: Λαδώνω ελαφρά ένα βαθύ τετράγωνο ταψί 20 x 22 εκ. (ή μια στρογγυλή ταρτιέρα με διάμετρο 26 – 28 εκ.) με τη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Στρώνω προσεκτικά το φύλλο ζύμης στο ταψί, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Την τρυπάω με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία, τη σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και τη βάζω για 45 λεπτά στο ψυγείο.
  • Step 2 Για τη γέμιση: Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια ρηχή κατσαρόλα και σοτάρω τον κιμά για 3 – 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Ρίχνω το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και το ζωμό λαχανικών και ανακατεύω. Πασπαλίζω με τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω ξανά και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 6 – 7 λεπτά. Τέλος, ρίχνω τα ντοματάκια και το χυμό τους και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για 10 – 12 λεπτά με ξεσκέπαστο σκεύος, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και ο κιμάς να μείνει με το λαδάκι του. Προσθέτω το μαϊντανό και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Step 3 Αφήνω κατά μέρος το μείγμα για 5 λεπτά, για να κρυώσει ελαφρώς, ρίχνω τη φέτα, τη γραβιέρα και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύω καλά.
  • Step 4 Για την επικάλυψη: Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το γιαούρτι και το ελαιόλαδο, ρίχνω αλατοπίπερο και νοστιμίζω με το μπούκοβο.
  • Step 5 Για την τάρτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Βγάζω το ταψί με τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρώ τη μεμβράνη και πασπαλίζω τη ζύμη με τον τριμμένη φρυγανιά (για να μην μουσκέψει η ζύμη και μαλακώσει από το υγρό μείγμα της γέμισης). Γεμίζω την άδεια τάρτα με το μείγμα του κιμά και το περιχύνω με το μείγμα της επικάλυψης, ισιώνοντας την επιφάνεια.
  • Step 6 Ψήνω την τάρτα για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η ζύμη και η επιφάνεια της τάρτας να αποκτήσει μια ρόδινη, γυαλιστερή κρούστα. Σερβίρω την τάρτα σαν κύριο πιάτο και συνοδεύω με πράσινη σαλάτα.

Related Posts

ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ…

ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ…

Τώρα είναι η εποχή τους! Τώρα λοιπόν είναι η ιδανική εποχή να αιχμαλωτίσουμε την ευωδιά τους σε χίλιες δυο νοστιμιές όπως λεμονάδα, λεμονόκρεμα, λεμονάκια στο αλάτι από το Μαρόκο. Δείτε επίσης πώς με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού θα μεταμορφώσετε το πιο απλό […]

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Είναι το μυρωδικό που κυριαρχεί στα χειμωνιάτικα πιάτα μας. Στιβαρός, αρρενωπός χαρακτήρας, ζεστή ευωδιά, με ιδιαίτερη δύναμη και ζωντάνια, έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Είναι ο σχεδόν σταθερός αρωματικός σύντροφος του αρνίσιου κρέατος, αλλά πώς αλλιώς […]