Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Τάρτα μπολονέζ

Τάρτα μπολονέζ
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
30΄ 40΄ – 45΄ 6 – 8 μερίδες 45΄ [printfriendly]

 

Ελλήνων Γεύσεις στον Όλυμπο (4/5/2014)
Υλικά Εκτέλεση
Για τη ζύμη μπριζέ

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
  • 1 κρόκο αυγού
  • 50 ml γάλα ή νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το άλειμμα της ταρτιέρας
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά

Για τη γέμιση

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από κιλότο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ξύδι βαλσαμικό
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 400 γρ. σάλτσα τομάτα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
  • 100 γρ. τριμμένη φέτα, μαλακή
  • 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα, πικάντικη
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την επικάλυψη

  • 2 αυγά (προτιμήστε βιολογικά)
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
Για τη ζύμη: Βάζω τον κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη κομμένη σε κυβάκια, τον κρόκο του αυγού και χτυπάω για λίγο μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτω το γάλα, το αλάτι και το αλεύρι και δουλεύω μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Σταματάω το μίξερ και «δουλεύω» για λίγο τη ζύμη με τα χέρια σχηματίζοντας μια μπάλα. Την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσω την γέμιση.

Για τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια ρηχή κατσαρόλα χωρίς να ρίξω καθόλου λιπαρή ουσία, σοτάρω τον κιμά για 3 – 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτω τα μπαχαρικά (πάπρικα και ρίγανη) και μόλις μυρίσουν, προσθέτω το ελαιόλαδο. Ανακατεύω καλά και προσθέτω το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο. Πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω ξανά και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά. Τέλος, ρίχνω τη σπιτική ντομάτα και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Προσθέτω το μαϊντανό και αποσύρω από τη φωτιά.
Αφήνω κατά μέρος το μείγμα για 5 λεπτά, για να κρυώσει ελαφρώς και ρίχνω τη φέτα, τη γραβιέρα και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύω καλά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.

Για την επικάλυψη: Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το γιαούρτι και το ελαιόλαδο, ρίχνω αλατοπίπερο και νοστιμίζω με την πάπρικα.

Για την τάρτα: Λαδώνω ένα βαθύ τετράγωνο ταψί 20 x 22 εκ. (ή μια στρογγυλή ταρτιέρα με διάμετρο 26 – 28 εκ.) με τη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Στρώνω προσεκτικά το φύλλο ζύμης στο ταψί, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Την τρυπάω με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία, και πασπαλίζω με την τρυμμένη φρυγανιά (για να μην μουσκέψει η ζύμη και μαλακώσει από το υγρό μείγμα της γέμισης).
Γεμίζω την άδεια τάρτα με το μείγμα του κιμά και το περιχύνω με το μείγμα της επικάλυψης, ισιώνοντας την επιφάνεια.
Ψήνω την τάρτα για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η ζύμη και η επιφάνεια της τάρτας να αποκτήσει μια ρόδινη, γυαλιστερή κρούστα.
Σερβίρω την τάρτα σαν κύριο πιάτο και συνοδεύω με πράσινη σαλάτα.


Related Posts

ΣΦΟΛΙΑΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΡΟΔΙ

ΣΦΟΛΙΑΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΡΟΔΙ

Γρήγορα και νόστιμα σφολιατάκια που μπορείτε να τα κάνετε χρησιμοποιώντας 2 διαφορετικούς χυμούς φρούτων. Χωρίστε την κρέμα σε δύο ίσες ποσότητες και προσαρμόστε χυμό από πορτοκάλι, μανταρίνι, λάιμ ή ροζ γκρέιπφρουτ.

ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Υπέροχη, δροσερή, βελούδινη κρέμα, ψημένη στο φούρνο. Το Κουαντρό (ένα ιδιαίτερο λικέρ με γεύση πορτοκαλιού) δυναμώνει τη γεύση της κρέμας και δίνει ωραίο χρώμα στο σιρόπι.