Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

Τάρτα με καραμελωμένα παντζάρια

Τάρτα με καραμελωμένα παντζάρια
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
40΄ 45΄ 6 μερίδες [printfriendly]

 

Ελλήνων Γεύσεις στην Αθήνα
Υλικά Εκτέλεση
Για τα παντζάρια

  • 1½ παντζάρια μικρού μεγέθους καθαρισμένα
  • λίγο χοντρό αλάτι
  • λίγο ελαιόλαδο

Για την τάρτα

  • 1 φύλλο ζύμης κουρού
  • 100 γρ. κρέμα βαλσάμικο
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 3 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • 3 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • 100 ml αριάνι
Για τα παντζάρια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Στρώνω στον πάγκο της κουζίνας ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και από πάνω απλώνω ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος. Ρίχνω όλα τα παντζάρια πασπαλίζω με λίγο χοντρό αλάτι και ραντίζω με ελαιόλαδο. Τυλίγω το πακέτο σε αλουμινόχαρτο και το τοποθετώ σε μια λαμαρίνα του φούρνου. Ψήνω τα παντζάρια για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι εντελώς.

Για την τάρτα: Στρώνω ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και ακουμπάω επάνω ένα τσέρκι 20 cm. Τοποθετώ τα παντζάρια το ένα δίπλα στο άλλο όσο πιο κοντά γίνεται για να καλύψω τα περισσότερα κενά. Σφηνώνω ανάμεσα τα μυρωδικά, πασπαλίζω με τη ζάχαρη και ραντίζω με το ζουμάκι που έχουν αφήσει τα παντζάρια στο ταψί, την κρέμα βαλσάμικο και λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάζω με το φύλλο κουρού πιέζοντας με τα δάχτυλα μου ώστε να σκεπάσει καλά τα παντζάρια και να βυθιστεί αρκετή ζύμη στα πλάγια. Ψήνω την τάρτα για 45 λεπτά στο φούρνο στους 180°C.
Βγάζω την τάρτα από το φούρνο και την αφήνω για 20 λεπτά να κρυώσει λίγο. Την αναποδογυρίζω με προσοχή σε μια μεγάλη πιατέλα. Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω με 2-3 κουταλιές αριάνι.