Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΣΥΚΑ ΨΗΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

ΣΥΚΑ ΨΗΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

ΣΥΚΑ ΨΗΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

: 4
: 30 min
: 20 min

Η καλύτερη εποχή για να απολαύσουμε αυτό το γλύκισμα είναι το κατακαλόκαιρο. Τότε που τα σύκα είναι ώριμα και γλυκά. Διαλέξτε όποιο σας αρέσει, μαύρο ή πράσινο. Όλα θα γίνουν τέλεια!

Υλικά
  • 12 ώριμα αλλά σχετικά σφικτά φρέσκα σύκα, μαύρα ή πράσινα, με τη φλούδα τους, χαραγμένα χιαστί στην επάνω πλευρά τους, εκεί που είναι το κοτσάνι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • λίγη παγωμένη κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σφικτή σαντιγί
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C.
  • Βήμα 2 Βάζω τα σύκα ολόκληρα, όρθια (με το κοτσάνι και το χιαστί σκίσιμο προς τα πάνω), σε μονή στρώση, μέσα σε ένα μέτριο ταψί.
  • Βήμα 3 Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι πασπαλίζω ομοιόμορφα τη ζάχαρη και τη ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να ανακατέψω. Όταν αρχίσει να λιώνει, ιδιαίτερα στις άκρες του πυθμένα, ανακινώ το τηγάνι ώστε να απλωθεί καλά η ζάχαρη που δεν έχει λιώσει. Συνεχίζω με αυτό τον τρόπο για περίπου 15 – 20 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει όλη η ζάχαρη και να γίνει μια καραμέλα με βαθύ χρυσαφένιο χρώμα και παχύρρευστη υφή.
  • Βήμα 4 Περιχύνω τα σύκα με την καραμέλα αυτή, φροντίζοντας να βραχούν ομοιόμορφα και η καραμέλα να πέσει στις σχισμές. Βάζω το ταψί στη μεσαία σκάλα του φούρνου και ψήνω για 15 λεπτά, μέχρι η καραμέλα να γίνει σιρόπι και να βγάζει μικρές φουσκαλίτσες.
  • Βήμα 5 Βγάζω το ταψί από το φούρνο και το βάζω κατευθείαν στο ψυγείο. Τα σύκα θα «κάτσουν» ελαφρώς, καθώς κρυώνουν, αλλά είναι φυσιολογικό. Τα αφήνω μέχρι να κρυώσουν τελείως.
  • Βήμα 6 Για να σερβίρω, τα μοιράζω σε πιάτα και τα ραντίζω με την κρύα καραμέλα. Συνοδεύω με την χτυπημένη κρέμα γάλακτος.