Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ Ή ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΛΙΤΙΔΑ

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ Ή ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΛΙΤΙΔΑ

Το ευερέθιστο έντερο είναι συχνή διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος, μετεωρισμό και διαταραχές των κενώσεων.

Μερικοί από τους ασθενείς έχουν δυσκοιλιότητα (δυσκολία στην κένωση ή ελαττωμένη συχνότητα κενώσεων), άλλοι έχουν διάρροια (συχνές κενώσεις με ή χωρίς επιτακτική ανάγκη για κένωση), ενώ κάποιοι έχουν και τα δύο.
Πρόκειται για μια λειτουργική ανωμαλία του εντέρου. Δεν υπάρχουν τεστ που να δείχνουν ότι η πάθηση αυτή οφείλεται σε οργανική ανωμαλία της δομής του εντέρου.

Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα της νόσου είναι:

  • Φούσκωμα και υπερβολικά αέρια στο έντερο (μετεωρισμός), ιδιαίτερα μετά από το φαγητό.
  • Πόνοι στην κοιλιά (υποχωρούν μετά την κένωση).
  • Εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας.
  • Ανώμαλες μορφές κοπράνων που περιλαμβάνουν και βλέννες.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας;
Δεν υπάρχει καθορισμένη θεραπεία για όλους τους ασθενείς. Η θεραπευτική στρατηγική θα πρέπει να επικεντρωθεί σε ειδικά συμπτώματα σε πιθανώς συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις καθώς και σε τυχόν συνυπάρχον ψυχολογικό stress.

Αλλαγή στην διατροφή
Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου.
Οι παρακάτω διατροφικές οδηγίες περιλαμβάνονται στις διατροφικές συστάσεις για τους ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

  1. Προσδιορίστε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν.
  2. Για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Όταν παρουσιάζετε διάρροια καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες διαλυτών ινών, αυξάνοντας σταδιακά την πρόσληψη άπεπτων ινών.
  3. Τροφές πλούσιες σε αδιάλυτες φυτικές ίνεςείναι το ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, το πίτουρο, τα ωμά λαχανικά, το καλαμπόκι, αρακάς όσπρια, ξηροί καρποί, φλούδες φρούτων και λαχανικών.
  4. Τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνεςείναι η μπανάνα, τα καθαρισμένα μήλα, χυμός μήλου, καθαρισμένο ροδάκινα, πορτοκάλια, καθαρισμένες άσπρες ή γλυκές πατάτες, κους-κους, αλατισμένα κράκερ, άσπρο ψωμί, ρύζι, κριθαράκι, βρώμη, χυλοπίτες
  5. Έχετεμικρά και συχνά γεύματα με αργό και σταθερό ρυθμό κάνοντας καλή μάσηση τη τροφής.
  6. Πίνετε 8 -10 ποτήρια νερούημερησίως.
  7. Ακολουθήστε σταθεράκάποια μορφή άσκησης και ερευνήστε μεθόδους που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποβάλλετε το άγχος.
  8. Αποφύγετε στις περιπτώσεις που δεν είναι ανεκτά τα παρακάτω τρόφιμα:
    Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα(όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη)
    Τρόφιμα και ποτά που προκαλούν αέρια (όταν εμφανίζονται εντερικά αέρια) όπως: Όσπρια, Φασόλια, Λάχανο, Κουνουπίδι, Μπρόκολο, Σπαράγγια Καλαμπόκι, Αγγούρι, Πράσινες πιπεριές, Ραπανάκι, Σταφίδες, Δαμάσκηνα, Σιτάρι, Αεριούχα ποτά, Τηγανιτά φαγητά, Λιπαρά κρέατα, Καραμέλες, τσίχλες και κάπνισμα (οδηγούν σε κατάποση αέρα)
    Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη ή σορβιτόλη (παρουσία διάρροιας ή ανεξάρτητα)
  9. Προληπτικά περιορίστε την κατανάλωσητου αυγού, ξηρών καρπών, σοκολάτας, κρεμμυδιών, σκόρδου, εσπεριδοειδών (πορτοκάλια κτλ).

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
• Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
• Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
• Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο
• Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
– Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
– Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: [email protected]