Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ… Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ… Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ... Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ

: 10-12
: 45 min
: 50 min

Aπό τις πιο κλασικές πίτες που φτιάχνουμε σε όλη την Ελλάδα. Αν έχω χρόνο, ανοίγω δικά μου φύλλα και γίνεται ακόμα καλύτερη.

Ingridients
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας (κάθε πακέτο περιέχει 10 – 11 φύλλα) ή 8 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
  • 3 κουτ. σούπας σουσάμι
  • Για τη γέμιση
  • 700 γρ. σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο –θα χρειαστείτε περίπου 1 κιλό ακαθάριστο), πλυμένο, στεγνό και ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια πράσα, μαζί με το πράσινο μέρος, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. φέτα, πικάντικη, βαρελίσια, θρυμματισμένη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού άνηθο (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι, άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) βάζω το σπανάκι, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπίπερο. Τα τρίβω με τα χέρια μου για 1 λεπτό, για να αποβάλλουν τα υγρά τους και να «μαραθούν». Αδειάζω τα υγρά, γέρνοντας τη λεκάνη, και, αν είναι πολλά, στύβω τα χορταρικά με τα χέρια μου. Τα αφήνω κατά μέρος για 30 λεπτά και προσθέτω τη φέτα, τα αυγά, τον άνηθο και το ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά.
  • Step 2 Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Αλείφω με 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 – 32 εκ. και στρώνω 5 από τα φύλλα στο ταψί, λαδωμένα ένα-ένα, φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες τους από τα χείλη του ταψιού. Από πάνω αδειάζω τη γέμιση και τη σκεπάζω με τα υπόλοιπα 5 – 6 φύλλα (ανάλογα με το πόσα περιείχε η συσκευασία). Κόβω με ένα μαχαίρι τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και τις γυρίζω προς τα μέσα, στριμώχνοντάς τα στα τοιχώματα, για να σφραγιστεί η γέμιση.
  • Step 3 Αλείφω την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο και την πασπαλίζω με το σουσάμι. Τη χαράζω σε καρεδάκια (ρόμβους), χωρίς να φτάσω το μαχαίρι μέχρι κάτω. Ραντίζω την πίτα με μερικές σταγόνες νερό και βάζω το ταψί σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου. Ψήνω την πίτα για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.