Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ «ΧΟΡΤΑ ΛΑΪΚΗΣ»

ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ «ΧΟΡΤΑ ΛΑΪΚΗΣ»

ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ «ΧΟΡΤΑ ΛΑΪΚΗΣ»

: 4
: 45 min
: 40 min

Φαγάκι-βάλσαμο, χειμωνιάτικο, νόστιμο, εποχικό, οικονομικό. Μια σούπα με όλη τη γεύση των χορταρικών της εποχής, ελαφριά αλλά χορταστική με την προσθήκη παξιμαδιού και γιαουρτιού (και τα δύο είναι προαιρετικά, αν κάνετε δίαιτα).

Ingridients
  • 1 κιλό ανάμεικτα χόρτα εποχής που θα βρείτε στις λαϊκές αγορές (π.χ. πικροράδικα, ραδίκια «ιταλικά», μυρώνια, καυκαλήθρες, παπαρούνες, σέσκουλα, λάπαθα, σπανάκι, παντζαρόφυλλα) –ζυγισμένα καθαρισμένα
  • 5 – 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελάχιστο μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1 μεγάλη πατάτα, κατά προτίμηση βιολογική, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 πράσινο μήλο, καθαρισμένο, χωρίς κουκούτσια, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • Για το σερβίρισμα
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 μεγάλα παξιμάδια λαδιού (ή άλλα της αρεσκείας σας), για το σερβίρισμα
Instructions
  • Step 1 Καθαρίζω και πλένω καλά όλα τα χόρτα που έχω επιλέξει. Τα στραγγίζω καλά και τα κόβω με το χέρι σε μέτρια κομμάτια.
  • Step 2 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, προσθέτω όλα τα κομμένα χόρτα και τα αχνίζω για 5 – 6 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους. Ρίχνω αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο μπαχάρι και ανακατεύω καλά. Στη συνέχεια προσθέτω τα κομματάκια πατάτας και μήλου, ανακατεύω και προσθέτω το ζωμό.
  • Step 3 Μαγειρεύω τα υλικά μέχρι να πάρουν μια βράση και, στη συνέχεια, χαμηλώνω τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 20 – 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ακόμα και τα σχετικά σκληρά κοτσάνια, αν υπάρχουν.
  • Step 4 Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιώ τη σούπα στο μπλέντερ, σε δόσεις, μέχρι να φτιάξω λείο πολτό.
  • Step 5 Για το σερβίρισμα: Σε ένα μπολάκι ανακατεύω καλά το γιαούρτι με το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
  • Step 6 Βάζω από 1 παξιμάδι σε 4 βαθιά πιάτα. Από πάνω μοιράζω την καυτή βελουτέ σούπα και προσθέτω σε κάθε μερίδα από 1 – 2 κουτ. σούπας από το μείγμα γιαουρτιού. Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω αμέσως.