ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ «ΧΟΡΤΑ ΛΑΪΚΗΣ»
Φαγάκι-βάλσαμο, χειμωνιάτικο, νόστιμο, εποχικό, οικονομικό. Μια σούπα με όλη τη γεύση των χορταρικών της εποχής, ελαφριά αλλά χορταστική με την προσθήκη παξιμαδιού και γιαουρτιού (και τα δύο είναι προαιρετικά, αν κάνετε δίαιτα).
Ingridients
- 1 κιλό ανάμεικτα χόρτα εποχής που θα βρείτε στις λαϊκές αγορές (π.χ. πικροράδικα, ραδίκια «ιταλικά», μυρώνια, καυκαλήθρες, παπαρούνες, σέσκουλα, λάπαθα, σπανάκι, παντζαρόφυλλα) –ζυγισμένα καθαρισμένα
- 5 – 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελάχιστο μπαχάρι, σε σκόνη
- 1 μεγάλη πατάτα, κατά προτίμηση βιολογική, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 πράσινο μήλο, καθαρισμένο, χωρίς κουκούτσια, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- Για το σερβίρισμα
- ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
- 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 μεγάλα παξιμάδια λαδιού (ή άλλα της αρεσκείας σας), για το σερβίρισμα
Instructions
- Step 1 Καθαρίζω και πλένω καλά όλα τα χόρτα που έχω επιλέξει. Τα στραγγίζω καλά και τα κόβω με το χέρι σε μέτρια κομμάτια.
- Step 2 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, προσθέτω όλα τα κομμένα χόρτα και τα αχνίζω για 5 – 6 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους. Ρίχνω αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο μπαχάρι και ανακατεύω καλά. Στη συνέχεια προσθέτω τα κομματάκια πατάτας και μήλου, ανακατεύω και προσθέτω το ζωμό.
- Step 3 Μαγειρεύω τα υλικά μέχρι να πάρουν μια βράση και, στη συνέχεια, χαμηλώνω τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 20 – 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ακόμα και τα σχετικά σκληρά κοτσάνια, αν υπάρχουν.
- Step 4 Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιώ τη σούπα στο μπλέντερ, σε δόσεις, μέχρι να φτιάξω λείο πολτό.
- Step 5 Για το σερβίρισμα: Σε ένα μπολάκι ανακατεύω καλά το γιαούρτι με το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
- Step 6 Βάζω από 1 παξιμάδι σε 4 βαθιά πιάτα. Από πάνω μοιράζω την καυτή βελουτέ σούπα και προσθέτω σε κάθε μερίδα από 1 – 2 κουτ. σούπας από το μείγμα γιαουρτιού. Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω αμέσως.