Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ

: 4
: 20 min
: 30 min

Πεντανόστιμα σουτζουκάκια με ιδιαίτερη γεύση. Οι ελιές δίνουν πικάντικη γεύση και γίνονται το τέλειο μεζεδάκι για μπύρα.

Ingridients
  • 650 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας μαλακωμένο βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • άφθονο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια, χονδροκομμένες και ζεματισμένες για ½ λεπτό σε νερό που βράζει
Instructions
  • Step 1 Σε ένα μπολ βάζω τον κιμά, την τριμμένη φρυγανιά, το μαλακωμένο βούτυρο, το αυγό, το σκόρδο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνω καλά με τα χέρια μου, για 1 – 2 λεπτά. Πλάθω μεγάλα κεφτεδάκια (βάρους περίπου 30 γρ. το καθένα) και στη συνέχεια τα πλάθω σε μακρόστενα σουτζουκάκια.
  • Step 2 Ζεσταίνω 2 εκ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζω τα σουτζουκάκια σε δόσεις, για 6 – 8 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Step 3 Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τις ντομάτες, τον πελτέ, το κρασί, την κανέλα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και τα αφήνω να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία και σιγοβράζω τη σάλτσα για 12 – 15 λεπτά, μέχρι να δέσει.
  • Step 4 Προσθέτω τις ελιές, ανακατεύω και με προσοχή βάζω στη σάλτσα και τα σουτζουκάκια. Ανακινώ το σκεύος για να καλυφθούν με τη σάλτσα, μαγειρεύω για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση και σερβίρω. Συνοδεύω με απλό πιλάφι ή με πουρέ πατάτας.