Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ, ΚΡΑΣΑΤΑ

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ, ΚΡΑΣΑΤΑ

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ, ΚΡΑΣΑΤΑ

: 6
: 30 min
: 35 min

Η γέμιση με τυριά είναι προαιρετική και, αν θέλουμε, την παραλείπουμε και φτιάχνουμε τα σουτζουκάκια σκέτα.

Ingridients
  • 350 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από κιλότο
  • 350 γρ. κιμάς χοιρινός, από σπάλα
  • 2 αυγά (προτιμάμε βιολογικά)
  • 4 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 200 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 120 ml ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την κρασάτη σάλτσα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 500 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 500 ml ζωμός κρέατος (κατά προτίμηση βιολογικός ή σπιτικός)
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη (ή 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη)
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Σάλτσα κρασιού: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Σβήνω με το κρασί, μαγειρεύω για 1 λεπτό και ρίχνω το ζωμό. Αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω το κύμινο (ή τον κόλιανδρο).
  • Step 2 Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω τη σάλτσα για 20 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Τη διατηρώ κατά μέρος, ζεστή.
  • Step 3 Σουτζουκάκια: Σε ένα μπολ ανακατεύω πρώτα τα δύο είδη κιμά για 2 – 3 λεπτά για να αναμειχθούν καλά μεταξύ τους. Προσθέτω τα αυγά, τη γαλέτα, το σκόρδο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνω καλά το μείγμα με τα χέρια.
  • Step 4 Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω τη φέτα, το κεφαλοτύρι και την παρμεζάνα.
  • Step 5 Παίρνω μια γεμάτη κουτ. σούπας κιμά και την πλάθω σε μπάλα. Την πατάω καλά μέσα στην παλάμη μου για να απλώσει σαν δίσκος. Παίρνω 1 μικρή κουτ. γλυκού από το μείγμα τυριών και τη βάζω στη μέση του δίσκου. Κλείνω την παλάμη μου ώστε ο δίσκος να σκεπάσει το μείγμα τυριών και πλάθω ελάχιστα, φτιάχνοντας έτσι ένα σουτζουκάκι. Συνεχίζω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  • Step 6 Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζω τα σουτζουκάκια σε δόσεις, για 4 – 5 λεπτά από όλες τις μεριές. Στη συνέχεια, με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρω τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα κρασιού και τη βάζω σε μέτρια φωτιά.
  • Step 7 Σιγομαγειρεύω για περίπου 20 λεπτά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα. Αν τυχόν σωθούν νωρίς τα υγρά στην κατσαρόλα, προσθέτω λίγο ζεστό νερό.
  • Step 8 Περίπου 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα παίρνω 1 φλιτζ. τσαγιού σάλτσα από την κατσαρόλα, το αφήνω να κρυώσει αρκετά και διαλύω εκεί το κορν φλάουρ. Ρίχνω το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα, την ανακινώ καλά για να πάει η σάλτσα παντού και μαγειρεύω για άλλα 3 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Step 9 Σερβίρω το φαγητό ζεστό και συνοδεύω με πιλάφι.