Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Σουπιές με μαραθόριζες

Σουπιές με μαραθόριζες
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
40΄ περίπου 1 ώρα 6 μερίδες [printfriendly]

 

Ελλήνων Γεύσεις στον Πόρο (13/4/2014)
Υλικά Εκτέλεση
  • 1.000 -1.200 γρ. σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
  • 1 σπιτικό ζωμό λαχανικών
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 6 – 7 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 φινόκιο ( μαραθόριζες ) τρυφερά κομμένα σε μισές λεπτές ροδέλες
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκάνισο κοπανισμένο
  • ½ ποτήρι ούζο
  • 1 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
  • 4-5 ντοματίνια
  • 2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Καθαρίζω τις σουπιές: με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω τη σάρκα κατά μήκος της μιας άκρης του κόκαλου, στη ράχη. Από αυτήν την τομή σπρώχνω απαλά από την άλλη μεριά και αφαιρώ το «κόκαλο». Βάζω τη μύτη του μαχαιριού προσεκτικά μέσα στην κοιλιά και κόβω κατά μήκος. Από την ανοιχτή κοιλιά τραβάω προσεκτικά το κεφάλι με τα εντόσθια που είναι κολλημένα πάνω του. Κόβω τα πλοκάμια από το κεφάλι και πετάω το κεφάλι και τα εντόσθια.
Αφαιρώ μέσα σε ένα μπολάκι -με προσοχή για να μην μου ανοίξει- τη χαρακτηριστική ιριδίζουσα σακούλα με το μελάνι. Στη συγκεκριμένη συνταγή δεν τη χρειάζομαι γι’ αυτό τη φυλάω στο ψυγείο για άλλη συνταγή, π.χ. για ριζότο με μελάνι. Κόβω τις σουπιές σε λεπτές λωρίδες.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τις κομμένες σουπιές, αρκετό νερό ώστε να τις καλύψει, και το  σπιτικό ζωμό λαχανικών. Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει βράση το νερό. Χαμηλώνω λίγο τη φωτιά και βράζω τις σουπιές για 5 – 7 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Τις στραγγίζω, κρατάω κατά μέρος και το ζωμό τους, σουρωμένο και τις διατηρώ ζεστές.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το φινόκιο. Αλατίζω για να βγάλουν τα υγρά τους και σοτάρω για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνω τα μπαχαρικά και τις σουπιές και μόλις σοταριστούν και αυτές σβήνω με το ούζο.
Προσθέτω το νερό που έβρασα τις σουπιές, τις σταφίδες και τα ντοματίνια. Ανακατεύω  και αφήνω τα υλικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω το φαγητό για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι σουπιές. Στο τέλος ρίχνω το μάραθο, και μαγειρεύω για άλλα 10 λεπτά, μέχρι το φαγητό να πιει τα υγρά του και να μείνει με το λαδάκι του.

Related Posts

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ… ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΕΣ ΦΥΣΙΚΑ!

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ… ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΕΣ ΦΥΣΙΚΑ!

Πάντα αναρωτιόμουν το γιατί η Άνοιξη αποτελεί την εποχή κατά την οποία οι αλλεργίες παρουσιάζουν την απόλυτη έξαρση (ανοιξιάτικες αλλεργίες). Ως γνωστόν η Άνοιξη είναι η μόνη εποχή του χρόνου που φυσιολογικά συνδέεται με την εμφάνιση εποχικών αλλεργιών. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό έχει […]

ΕΣΕΙΣ ΠΙΝΕΤΕ ΤΣΑΪ;

ΕΣΕΙΣ ΠΙΝΕΤΕ ΤΣΑΪ;

Το τσάι είναι πιθανώς μία από τις πιο απρόβλεπτες πηγές χρήσιμων φυτικών θρεπτικών συστατικών. Το τσάι είναι το δεύτερο ποτό που καταναλώνεται περισσότερο στον κόσμο, μετά το νερό. Όλοι θα έχετε ακούσει τη γιαγιά ή τη μαμά, να σας λέει να πιείτε τσάι από τα […]