Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΡΥΖΙ

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΡΥΖΙ

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΡΥΖΙ

: 4
: 20 min
: 30 min
           
: 12 hr

Αν δεν βρούμε ή δεν μας αρέσει το κρέας της γαλοπούλας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ίση ποσότητα από στήθος κοτόπουλου.

Ingridients
  • Για τα σουβλάκια
  • 750 – 850 γρ. φιλέτο από στήθος γαλοπούλας, κομμένο σε κομμάτια-μπουκιές (θα τη βρούμε συσκευασμένη ή με το κιλό, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε κρεοπωλεία)
  • 8 μακριές φέτες καπνιστό μπέικον, κομμένα κάθετα στη μέση
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • Για τη μαρινάδα
  • 100 ml πετιμέζι (ή 2 κουτ. σούπας μέλι)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • σποράκια από 3 – 4 κάψες άσπρου καρδάμωμου (κακουλέ), κοπανισμένοι στο γουδί για να γίνουν σκόνη (το βρίσκουμε σε βαζάκια στα καλά σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία ή χύμα στα μπαχαράδικα)
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη
  • ελάχιστο κύμινο, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το κίτρινο ρύζι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κιτρινόριζα (κουρκουμάς) ή κάρι
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Σε ένα φαρδύ και μεγάλο μπολ βάζω όλα τα υλικά της μαρινάδας (το πετιμέζι ή το μέλι, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το σκόρδο, το καρδάμωμο, το κόλιανδρο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι) και ανακατεύω πολύ καλά με ένα πιρούνι. Ρίχνω τα κομμάτια της γαλοπούλας και τα ανακατεύω καλά με τα χέρια ώστε να βραχούν ομοιόμορφα. Σκεπάζω το μπολ και το βάζω για 3 – 4 ώρες στο ψυγείο (ιδανικά, αν έχω το χρόνο, τα μαρινάρω για όλο το βράδυ).
  • Step 2 Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C, μαζί με τη σχάρα, την οποία αφήνω και αυτή να κάψει καλά.
  • Step 3 Στραγγίζω τα κομμάτια γαλοπούλας και κρατάω τη μαρινάδα στην άκρη. Τυλίγω κάθε κομμάτι με ένα κομμάτι μπέικον και τα περνάω σε μεταλλικά ή ξύλινα σουβλάκια εναλλάξ με τα κομμάτια του κρεμμυδιού.
  • Step 4 Αραδιάζω τα σουβλάκια στην προθερμασμένη σχάρα και την τοποθετώ σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Μία θέση πιο κάτω τοποθετώ ένα ταψί, για να συγκεντρωθούν εκεί τα υγρά του ψησίματος.
  • Step 5 Ψήνω τα σουβλάκια για 25 – 28 λεπτά. Κάθε 5 λεπτά τα γυρίζω και με ένα πινελάκι τα αλείφω με τη μαρινάδα.
  • Step 6 Ρύζι (το ετοιμάζουμε όσο ψήνονται τα σουβλάκια): Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω το ρύζι και τον κουρκουμά (ή το κάρι) και ανακατεύω. Σοτάρω για 2 λεπτά, μέχρι το μπαχαρικό να σκορπίσει καλά το άρωμά του. Προσθέτω 1 λίτρο νερό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Όταν πάρει μια βράση μετριάζω τη φωτιά και μαγειρεύω για 15 – 17 λεπτά, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι το ρύζι να πιει όλο το νερό και να μαλακώσει. Αποσύρω, σκεπάζω την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και με το καπάκι της και την αφήνω κατά μέρος για 10 λεπτά, οπότε το ρύζι θα αφρατέψει και θα γίνει πιο σπυρωτό.
  • Step 7 Σερβίρω τα σουβλάκια γαλοπούλας και συνοδεύω με το ρύζι.