Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΣΟΚΟΛΑΤΟΨΩΜΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑ

ΣΟΚΟΛΑΤΟΨΩΜΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑ

ΣΟΚΟΛΑΤΟΨΩΜΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑ

: 8-10
: 30 min
: 40 min

Η γλύκα του μελιού, η δύναμη της σοκολάτας και η καβουρδισμένη νοστιμιά των φουντουκιών είναι η καλύτερη γέμιση για το αφράτο αυτό γιορτινό ψωμάκι που, παρόλη τη μοντέρνα γεύση του, θυμίζει την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη κουλούρα. Κόψτε το σε φέτες και αλείψτε το με βούτυρο και απολαύστε το στο πρωινό.

Ingridients
  • Για τη ζύμη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 60 γρ. λιωμένο βούτυρο, κρυωμένο
  • 200 ml γάλα
  • 700 – 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καλά κοσκινισμένο
  • Για τη γέμιση
  • 120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωμάτιου
  • 400 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, τριμμένη στον τρίφτη
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού φουντούκια καβουρδισμένα για 10 λεπτά στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν απαλά, χονδροσπασμένα
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • Για την επάλειψη
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Instructions
  • Step 1 Για τη ζύμη: Σε ένα μπολάκι βάζω το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατεύω με ένα κουταλάκι και αφήνω κατά μέρος για 3 – 4 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
  • Step 2 Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) χτυπάω τα αυγά, μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτω το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το μείγμα της μαγιάς. Χτυπάω για μερικά λεπτά μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Αν το μίξερ διαθέτει «γάντζο» ειδικό για ζύμες τον προσαρμόζω και προσθέτω στο μείγμα το κοσκινισμένο αλεύρι, σταδιακά, δουλεύοντας σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα. Αν δεν έχετε μίξερ με εξάρτημα γάντζο, ρίχνετε το αλεύρι και αρχικά ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια ζυμώνετε με τα χέρια.
  • Step 3 Και στις δύο περιπτώσεις φτιάχνω μια ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια –αν κολλάει προσθέτω λίγο αλεύρι και ζυμώνω ελαφρώς.
  • Step 4 Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα, την αλείφω με ελαιόλαδο και τη βάζω σε ένα μεγάλο μπολ το οποίο έχω και αυτό αλείψει με λάδι, για να μην κολλήσει η ζύμη στα τοιχώματα. Σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και αφήνω το μπολ σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος, μακριά από ρεύματα, για 30 – 45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Step 5 Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της γέμισης και τα αφήνω κατά μέρος.
  • Step 6 Για την κουλούρα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Step 7 Αλευρώνω ελαφρώς μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια και βάζω εκεί τη ζύμη. Την ανοίγω με τον πλάστη σε σχετικά ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις περίπου 38 x 45 εκ. Το μεταφέρω επάνω σε μια λαδόκολλα. Επάνω στο φύλλο απλώνω ομοιόμορφα το μείγμα της γέμισης. Τυλίγω το φύλλο σε ρολό, από την μακριά πλευρά του και το κόβω στη μέση, κατά μήκος, με ένα κοφτερό μαχαίρι δίχως δόντια. Ενώνω τις δύο άκρες των νέων λωρίδων που έχουν σχηματιστεί και τις πλέκω σε πλεξούδα. Στρίβω την πλεξούδα για να γίνει μια κουλούρα και την μεταφέρω (μαζί με τη λαδόκολλα από κάτω της) σε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 22 – 24 εκ., κόβοντας τη λαδόκολλα ώστε να χωρέσει στο ταψί.
  • Step 8 Ψήνω την κουλούρα για 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο και αφήνω την πλεξούδα επάνω σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσει καλά πάνω και κάτω, ώστε να μην λασπώσει.
  • Step 9 Για την επικάλυψη: Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τη ζάχαρη άχνη και το χυμό λεμονιού και με το μείγμα αυτό αλείφω την πλεξούδα με ένα πινέλο, μέχρι να γυαλίσει.
  • Step 10 Σερβίρω το σοκολατόψωμο αμέσως ή μόλις κρυώσει.