Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΣΑΡΑΓΛΙ ΜΕ ΧΑΛΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ

ΣΑΡΑΓΛΙ ΜΕ ΧΑΛΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ

ΣΑΡΑΓΛΙ ΜΕ ΧΑΛΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ

: 14-15
: 30 min
: 40 min

Εμπλουτίζουμε τα κλασικά σαραγλάκια με τριμμένο χαλβά που δίνει «σώμα» και νοστιμιά στη γέμιση. Εκτός από τον απλό χαλβά βανίλιας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαλβά με κακάο, μέλι ή φιστίκι.

Ingridients
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά (450 γρ.) ή φύλλα Βηρυττού
  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού
  • Για τη γέμιση
  • 300 γρ. χαλβάς του μπακάλη με άρωμα βανίλιας (ή άλλος της αρεσκείας μας), καλά θρυμματισμένος
  • ½ φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα, ψιλοκοπανισμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, ψιλοκοπανισμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ανάλατα αράπικα φιστίκια, ψιλοκοπανισμένα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • Για το σιρόπι
  • 600 ml νερό
  • 1 νεροπότηρο ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 – 2 φέτες από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • 1 – 2 φέτες από ακέρωτο και κατά πρτοίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Instructions
  • Step 1 Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τον θρυμματισμένο χαλβά, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια, το γαρίφαλο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω καλά.
  • Step 2 Σαραγλάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Λαδώνω ένα μεγάλο ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου.
  • Step 3 Στρώνω ένα φύλλο κρούστας σε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια και με ένα πινέλο το αλείφω με λίγο ελαιόλαδο. Σκορπίζω στην επιφάνειά του περίπου 1½ κουτ. σούπας γέμιση και το σκεπάζω με ένα δεύτερο φύλλο, το οποίο αλείφω και αυτό με ελαιόλαδο και πασπαλίζω με γέμιση.
  • Step 4 Συνεχίζω τη διαδικασία, μέχρι να χρησιμοποιήσω όλα τα φύλλα της συσκευασίας και όλη τη γέμιση.
  • Step 5 Τυλίγω προσεκτικά όλα μαζί τα φύλλα, από τη μακριά πλευρά τους, σε σφικτό ρολό.
  • Step 6 Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια κόβω προσεκτικά το ρολό σε στρογγυλές φέτες πάχους περίπου 4 εκ. και τις τοποθετώ όρθιες (όπως κόπηκαν) στο ταψί.
  • Step 7 Τις ψήνω για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τις ξαπλώνω στο ταψί και τις αφήνω να κρυώσουν, όσο ετοιμάζω το σιρόπι.
  • Step 8 Σιρόπι: Βάζω σε μια μέτρια κατσαρόλα όλα τα υλικά και τα αφήνω να πάρουν βράση, σε μέτρια φωτιά. Συνεχίζω το βράσιμο για 5 – 6 λεπτά και αποσύρω. Το σουρώνω και το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς.
  • Step 9 Περιχύνω τα κρύα σαραγλί με το ζεστό σιρόπι και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως πριν τα σερβίρω.

Related Posts

Κρητικός Φούρνος «Γεύσεις»… Εγκαίνια με παράδοση και ποιότητα

Κρητικός Φούρνος «Γεύσεις»… Εγκαίνια με παράδοση και ποιότητα

Mε αφορμή τα εγκαίνια του νέου καταστήματος ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ΓΕΥΣΕΙΣ, του Δημήτρη Νικολιδάκη μας μίλησε για την ιστορία του, τα σχέδιά του και την δύσκολη, πραγματικά, δουλειά του. Ο Δημήτρης είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος με εμμονή στην ποιότητα, ατελείωτες ώρες δουλειάς, συνεχούς έρευνας πάνω στην […]

ΣΑΜΑΛΙ

ΣΑΜΑΛΙ

Παραδοσιακό και πεντανόστιμο γλυκό που γίνεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ εύκολο στην παρασκευή του και χωρίς να «πασαλείψουμε» όλη την κουζίνα.