Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΣΑΜΑΛΙ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΣΑΓΚΟΥΙΝΙΑ

ΣΑΜΑΛΙ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΣΑΓΚΟΥΙΝΙΑ

ΣΑΜΑΛΙ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΣΑΓΚΟΥΙΝΙΑ

: 6-8
: 30 min
: 45 min
           
: 15 min

Είναι πανεύκολο και πολύ ιδιαίτερο σάμαλι που δεν χρειάζεται σιρόπι αφού η καραμέλα και τα σαγκουίνια το κάνουν απίστευτα ζουμερό. Αν θέλετε να το απογειώσετε μπορείτε να το σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό βανίλια.

Υλικά
  • Για τα σαγκουίνια
  • 2 μεγάλα σανγκουίνια
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • 130 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 κουτ. σούπας χυμό σαγκουίνι
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο σαγκουίνι
  • Για το σάμαλι
  • 225 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 65 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 γρ. σιμιγδάλι χοντρό ΗΛΙΟΣ
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο σαγκουίνι
  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τα σαγκουίνια: Βουτυρώνω μια φόρμα 20 εκ. Βάζω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνω το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτω τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκάλι και ανακατεύω για 5-6 λεπτά περίπου μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο μείγμα (όχι διαυγές). Πλένω τα σανγκουίνια και τα κόβω σε λεπτές, στρογγυλές φέτες. Τα στρώνω στο τηγάνι (επειδή δεν χωράνε όλα, το κάνω σταδιακά, στρώνοντας λίγες λίγες τις φέτες) με το μείγμα της ζάχαρης και ανακινώ για να «βραχούν» από το καραμελένιο σιρόπι. Με ένα πηρούνι μεταφέρω τις ροδέλες των πορτοκαλιών στη βουτυρωμένη φόρμα, καλύπτω με όση καραμέλα έχει απομείνει στο τηγάνι και σκορπίζω το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Βήμα 2 Για το σάμαλι: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Βήμα 3 Βάζω το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και προσθέτω τη ζάχαρη. Χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτω τα αυγά και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτω το γιαούρτι, το ξύσμα και τη βανίλια και μόλις ενσωματωθούν στην κρέμα, προσθέτω τα στερεά υλικά και τα αφήνω να χτυπηθούν για 2-3 λεπτά όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνω το μείγμα για 15 λεπτά και κατόπιν το αδειάζω στη φόρμα με τα καραμελωμένα πορτοκάλια. Ψήνω το σάμαλι στο φούρνο για 45-50 λεπτά.
  • Βήμα 4 Δοκιμάζω με ένα σουβλί αν έχει ψηθεί και αποσύρω από το φούρνο. Αφήνω το σάμαλι για 5 λεπτά, και το αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα. Το αφήνω να κρυώσει εντελώς.