Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΣΑΡΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΛΕΣΒΟΣ)

ΣΑΡΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΛΕΣΒΟΣ)

ΣΑΡΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΛΕΣΒΟΣ)

: 6 - 8 μερίδες
: 40 min
: 1 hr

Πρόκειται για ένα υπέροχο έδεσμα από τη Λέσβο, που συνδυάζει τόσο το ψαχνό του αρνιού όσο και τη συκωταριά. Σερβίρεται κυρίως ως κρασομεζές, μέχρι να ετοιμαστεί το αρνάκι!

Υλικά
  • 1 μεγαλούτσικη συκωταριά αρνίσια, καθαρισμένη και πλυμένη
  • 1 αρνίσια μπόλια (σκέπη)
  • 500 γρ. αρνάκι από μπούτι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • ½ φλιτζ. τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρά χτυπημένο
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, κομμένες κυδωνάτες
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • άφθονη ξερή ρίγανη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω τη μπόλια σε μια λεκάνη με ζεστό προς χλιαρό νερό και την αφήνω να μαλακώσει.
  • Βήμα 2 Κόβω τη συκωταριά σε μικρά κομματάκια, τη βάζω σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω το κομμένο κρέας, το αυγό, το γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι και μπόλικη ρίγανη και ανακατεύω το μείγμα καλά.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Βήμα 4 Στραγγίζω καλά αλλά προσεκτικά τη μπόλια με τα χέρια μου και την απλώνω σε μα καθαρή και επίπεδη επιφάνεια. Απλώνω το μείγμα της γέμισης στο κέντρο και κατά μήκος της μπόλιας και τυλίγω ώσπου να φτιάξω ένα μακρύ ρολό. Διπλώνω ή δένω τις άκρες με σπάγκο μαγειρικής και βάζω το ρολό στο ταψί. Προσθέτω τις πατάτες γύρω-γύρω, αλατοπιπερώνω, προσθέτω μπόλικη ρίγανη και περιχύνω με το ελαιόλαδο, το κρασί και το χυμό λεμονιού.
  • Βήμα 5 Ψήνω για 1 ώρα ή μέχρι ο σαλμάς να ροδίσει καλά από πάνω. Τον σερβίρω ζεστό, κομμένο στις φέτες.