Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΣΑΛΑΤΙΚΑ ΜΕ ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

ΣΑΛΑΤΙΚΑ ΜΕ ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

ΣΑΛΑΤΙΚΑ ΜΕ ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

: 4
: 20 min

Καλής ποιότητας ελληνικό προσούτο θα βρούμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Νούμπουλο, λούζα και άλλα παρόμοια παραδοσιακά ελληνικά αλλαντικά βρίσκουμε συνήθως σε καλά παντοπωλεία και ντελί.

Ingridients
  • Για τη σαλάτα
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι ρόκα
  • 1 σγουρό μαρούλι ή εναλλακτικά χρησιμοποιώ αρμύρα για πιο πικάντικη γεύση
  • 3 – 4 ώριμα, μεγάλα σύκα, μαύρα ή άσπρα
  • 40 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης ή Νάξου
  • 40 γρ. φέτες προσούτο Ευρυτανίας ή άλλο καλής ποιότητας ελληνικό αλλαντικό, όπως λούζα κυκλαδίτικη, νούμπουλο Κέρκυρας κ.ά.
  • 10 – 12 ντοματίνια
  • Για τη σάλτσα
  • 1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
  • 4 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, κατά προτίμηση με σπόρους
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Σάλτσα: Χτυπάω με ένα πιρούνι όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι και αφήνω κατά μέρος.
  • Step 2 Σαλάτα: Πλένω και σκουπίζω καλά τη ρόκα και το σγουρό μαρούλι και τα χονδροκόβω με τα χέρια μου.
  • Step 3 Πλένω και σκουπίζω τα σύκα και, χωρίς να τα ξεφλουδίσω, τα κόβω σε λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι, χωρίς δόντια. Τέλος, κόβω το τυρί σε λεπτότατες φέτες σαν φλούδες με το εργαλείο που ξεφλουδίζω τα λαχανικά.
  • Step 4 Βάζω το μαρούλι και τη ρόκα σε μια σαλατιέρα και προσθέτω τα σύκα, το προσούτο (ή όποιο αλλαντικό χρησιμοποιήσω), τις «φλούδες» γραβιέρας και τα ντοματίνια. Ανακατεύω απλά. Περιχύνω με τη σάλτσα, ανακατεύω ξανά και σερβίρω.