Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΜΕ ΑΝΤΣΟΥΓΙΕΣ

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΜΕ ΑΝΤΣΟΥΓΙΕΣ

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΜΕ ΑΝΤΣΟΥΓΙΕΣ

: 4
: 30 min
           
: 30 min

Υπάρχουν αναρίθμητες παραλλαγές της σαλάτας του Καίσαρα, όλες όμως έχουν σαν βάση τον κρόκο αυγού (εδώ μελάτο, για τη μαγιονέζα), το σκόρδο και τις αντσούγιες. Προσοχή στο αλάτι: οι παστές αντσούγιες, αν και ξαλμυρισμένες, παραμένουν αρκετά αλμυρές.

Ingridients
  • Για τα κρουτόν σκόρδου
  • 75 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, κομμένη σε λεπτά φετάκια
  • 100 γρ. ψωμί, (2 – 3 μέτριες φέτες), ζυγισμένο χωρίς την κόρα, κατά προτίμηση μπαγιάτικο, κομμένο σε κυβάκια του 1 εκ.
  • Για τη σαλάτα
  • 1 μεγάλο μαρούλι (ρόμαν, «σαλάτα», σγουρό κ.ά.), χωρισμένο στα φύλλα του τα οποία πλένουμε, στεγνώνουμε και χονδροκόβουμε
  • 6 φιλέτα παστής αντσούγιας, ξαλμυρισμένα σε κρύο νερό για 30 λεπτά, καλά στραγγισμένα
  • 100 γρ. παρμεζάνα, κομμένη σε λεπτότατες φέτες σαν φλούδες, με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες
  • Για τη μαγιονέζα σκόρδου-λεμονιού
  • κρόκος από 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, βρασμένο μελάτο (το βράζουμε για 2 – 3 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση το νερό)
  • 1½ κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
  • ½ – 1 σκελίδα σκόρδου
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 3 φιλέτα παστής αντσούγιας, ξαλμυρισμένα σε κρύο νερό για 30 λεπτά και καλά στραγγισμένα
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Κρουτόν σκόρδου: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνω το κομμένο σκόρδο. Το σοτάρω για ½ λεπτό, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του αλλά να μην ροδίσει γιατί θα πικρίσει και θα μυρίσει έντονα. Βγάζω τα κομματάκια με ένα κουταλάκι, τα πετάω και ρίχνω στο αρωματισμένο λάδι τα κυβάκια ψωμιού. Τα τηγανίζω για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με την κουτάλα, μέχρι να απορροφήσουν το περισσότερο λάδι και να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά και μεταφέρω τα κρουτόν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
  • Step 2 Μαγιονέζα σκόρδου-λεμονιού: Ρίχνω στο μπλέντερ τον μελάτο κρόκο αυγού, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και τα φιλέτα αντσούγιας. Τα χτυπάω για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να γίνουν πολτός, ομοιογενής και πυκνός. Χωρίς να σταματήσω το χτύπημα ρίχνω σταδιακά το ελαιόλαδο σε αργή ροή, μέχρι ο πολτός να μετατραπεί σε μια ελαφρώς ανοιχτόχρωμη, λεία και πυκνή μαγιονέζα.
  • Step 3 Νοστιμίζω με πιπέρι και αφήνω τη μαγιονέζα κατά μέρος –δεν βάζω αλάτι γιατί οι αντσούγες είναι αλμυρές.
  • Step 4 Σαλάτα: Βάζω τα κομμένα μαρουλόφυλλα σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Προσθέτω τα φιλέτα αντσούγιας, τα κρουτόν σκόρδου και τις «φλούδες» παρμεζάνας και ανακατεύω καλά.
  • Step 5 Περιχύνω με τη μαγιονέζα, ανακατεύω και σερβίρω αμέσως.

Related Posts

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΡΠΟΥΖΙ, ΠΕΠΟΝΙ ΚΑΙ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΡΠΟΥΖΙ, ΠΕΠΟΝΙ ΚΑΙ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ

Απολαυστική και δροσερή σαλάτα που θα σας χορτάσει χωρίς να σας βαρύνει. Το τέλειο μεσημεριανό για να το απολαύσουμε στην παραλία, αλλά και μετά την ηλιοθεραπεία που χρειαζόμαστε ενυδάτωση.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ 2 ΝΤΟΜΑΤΕΣ, ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΙ ΑΧΛΑΔΙ

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ 2 ΝΤΟΜΑΤΕΣ, ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΙ ΑΧΛΑΔΙ

Το καλοκαίρι με την ζέστη είναι η σαλάτα που θα σας χορτάσει χωρίς να σας βαρύνει. Μπορείτε να την σερβίρετε σαν ελαφρύ βραδινό συνοδεύοντάς την με ένα ποτήρι, παγωμένο, λευκό κρασάκι.