Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ, ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ, ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ, ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

: 4
: 40 min
: 20 min

Αν δε βρείτε φρέσκες αγκινάρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες καρδιές αγκινάρας.

Ingridients
  • Για τη σαλάτα
  • 12 αγκινάρες, φρέσκες, καθαρισμένες
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. ντοματίνια
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερό, τριμμένο)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ντρέσινγκ
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Για τη σαλάτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ελαφρώς μια λαμαρίνα φούρνου. Με ένα πινελάκι αλείφω τις καθαρισμένες καρδιές αγκινάρας με λίγο από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις αραδιάζω στο ταψί, με την κοιλότητά τους προς τα πάνω. Τις αλατοπιπερώνω και βάζω το ταψί σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Ψήνω τις αγκινάρες για 15 λεπτά, γυρίζοντάς τις μία φορά. Μόλις ροδίσουν και μαλακώσουν τις βγάζω και τις αφήνω να κρυώσουν.
  • Step 2 Στο μεταξύ ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και προσθέτω τα ντοματίνια, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, σε μονή στρώση. Τα σοτάρω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 3 λεπτά, χωρίς να τα ανακατέψω για να μην διαλυθούν, απλώς ανακινώντας πότε-πότε το σκεύος. Τα γυρίζω προσεκτικά με ένα πιρούνι και σοτάρω για άλλο 1 λεπτό.
  • Step 3 Μόλις η φλούδα τους αρχίσει να ζαρώνει σε μερικά σημεία ρίχνω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα φυλλαράκια του φρέσκου ή ξερού δεντρολίβανου. Αλατοπιπερώνω και συνεχίζω το σοτάρισμα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι το δεντρολίβανο να σκορπίσει το άρωμά του και τα κρεμμυδάκια να μαλακώσουν. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Step 4 Για το ντρέσινγκ: Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και το ξίδι και νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι.
  • Step 5 Σερβίρισμα: Σε μια σαλατιέρα βάζω τις ψητές αγκινάρες, προσθέτω το περιεχόμενο της κατσαρόλας και ανακατεύω με προσοχή. Ραντίζω με το ντρέσινγκ και σερβίρω.