Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΡΟΛΟ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

ΡΟΛΟ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

ΡΟΛΟ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

: 4-6
: 30 min
: 45 min

Μπορούμε να ετοιμάσουμε το ρολό και με έτοιμο φύλλο σφολιάτας, ωστόσο η θαυμάσια αντίθεση της τραγανής ζύμης του χωριάτικου φύλλου με την κρεμώδη γέμιση είναι ιδιαίτερα απολαυστική.

Ingridients
  • Για τη γέμιση
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια κεφάλια μπρόκολο (μόνο τις φουντίτσες, χωρίς τα κοτσάνια), καθαρισμένα και χωρισμένα σε όσο πιο μικρά μπουκετάκια μπορούμε
  • 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες, καλά στραγγισμένες από το λάδι τους και ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 100 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ρολό
  • λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα του ταψιού
  • 1 έτοιμο χωριάτικο φύλλο για πίτες (οι συσκευασίες περιλαμβάνουν συνήθως 2 φύλλα, από τα οποία θα χρειαστούμε το ένα) ή 1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας
  • 1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού
Instructions
  • Step 1 Γέμιση: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα μπουκετάκια του μπρόκολου μαζί με αλάτι και πιπέρι, για 6 – 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς στα υγρά που θα βγάλουν. Όταν σωθούν τα υγρά προσθέτω ή το γιαούρτι, τις λιαστές ντομάτες και τον άνηθο, ανακατεύω καλά και αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Step 2 Χτυπάω τα αυγά σε ένα μπολ και τα αδειάζω στο μείγμα του μπρόκολου μαζί με την τριμμένη γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά.
  • Step 3 Ρολό: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα μέτριο ταψί.
  • Step 4 Σε μια επίπεδη επιφάνεια στρώνω το χωριάτικο φύλλο (ή το φύλλο σφολιάτας). Αδειάζω το μείγμα της γέμισης κατά μήκος της μακριάς πλευράς του και στη συνέχεια τυλίγω το φύλλο σε ρολό, φέρνοντας τις πλαϊνές άκρες προς τα μέσα καθώς ρολάρω, για να σφραγίσω τη γέμιση.
  • Step 5 Μεταφέρω προσεκτικά το ρολό στο λαδωμένο ταψί και το αλείφω με τον κρόκο. Βάζω το ταψί σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου και ψήνω το ρολό για 40 – 45 λεπτά, μέχρι το φύλλο να αποκτήσει μια ωραία ρόδινη κρούστα. Το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς και το σερβίρω, κομμένο σε φαρδιές φέτες.