Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑ

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑ

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑ

: 4
: 20 min
: 30 min

Αν και τα σπαράγγια είναι εξαιρετικά σοταρισμένα σε λάδι, ωστόσο δεν στερούνται νοστιμιάς αν τα ψήσουμε στο γκριλ. Γίνονται τραγανά και βγάζουν όλη τη γλύκα τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με πολύ λάδι.

Ingridients
  • 1 ματσάκι φρέσκα πράσινα σπαράγγια
  • 1.800 ml ζωμός λαχανικών
  • 50 ml ελαιόλαδο + 20 ml επιπλέον, για το σερβίρισμα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 250 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο, καρναρόλι ή καρολίνα Σερρών)
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ μαστίχας
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 4 κουτ. σούπας κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά, τριμμένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου, ελαφρώς καβουρδισμένο σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, για λίγα λεπτά, μέχρι να χρυσίσει
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Πλένω τα σπαράγγια, κόβω και πετάω την σκληρή άκρη από τα κοτσάνια τους και στη συνέχεια τα καθαρίζω από τις σκληρές ίνες με το εργαλείο που ξεφλουδίζω τις πατάτες. Κόβω τα κοτσάνια σε λεπτά φετάκια και αφήνω τις κορυφές ολόκληρες.
  • Step 2 Ρίχνω τα ψιλοκομμένα κοτσάνια στο ζωμό και τα βράζω για 5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Τα αφήνω μέσα στο ζωμό και τον διατηρώ καυτό, έτοιμο για χρήση στο ριζότο.
  • Step 3 Προθερμαίνω το γκριλ, βάζω τις κορυφές των σπαραγγιών σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι και τις ψήνω για 8 λεπτά, μέχρι να ζαρώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς. Αφήνω κατά μέρος.
  • Step 4 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω τα 50 ml ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω το ρύζι και το σοτάρω για άλλα 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται διάφανοι οι κόκκοι του. Σβήνω με το λικέρ, μαγειρεύω για 1 – 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω το κρασί. Το μαγειρεύω και αυτό για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί.
  • Step 5 Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω μια δόση από τον καυτό ζωμό (παίρνοντας μαζί και φετάκια σπαραγγιών), τον ρίχνω στην κατσαρόλα με το ρύζι και μαγειρεύω, ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλος. Με τον ίδιο τρόπο προσθέτω την επόμενη δόση ζωμού και συνεχίζω τη διαδικασία, μέχρι να ρίξω όλο το ζωμό. Η διαδικασία διαρκεί περί τα 20 – 25 λεπτά και στο διάστημα αυτό το ριζότο θα έχει μελώσει και χυλώσει, ενώ οι κόκκοι του θα παραμένουν ελάχιστα τραγανοί στο δόντι.
  • Step 6 Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το τριμμένο τυρί, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ελάχιστη σκόνη μαστίχας, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά και βάζω σε μια βαθιά πιατέλα. Σκορπίζω από πάνω τις κορυφές σπαραγγιών, το φιλέ αμυγδάλου και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω.

Related Posts

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Είναι το μυρωδικό που κυριαρχεί στα χειμωνιάτικα πιάτα μας. Στιβαρός, αρρενωπός χαρακτήρας, ζεστή ευωδιά, με ιδιαίτερη δύναμη και ζωντάνια, έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Είναι ο σχεδόν σταθερός αρωματικός σύντροφος του αρνίσιου κρέατος, αλλά πώς αλλιώς […]

ΤΥΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΙ

ΤΥΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΙ

Πικάντικο μεζεδάκι που μπορεί να συνοδέψετε το κρασί μας ή τη μπύρα μας. Αν το αντέχετε μπορείτε να προσθέσετε και 1 κουταλάκι μπούκοβο πικάντικο που ταιριάζει τέλεια με τα απαλά τυριά και τη λιαστή ντομάτα.