Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ ΜΕ ΣΥΚΑ

ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ ΜΕ ΣΥΚΑ

ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ ΜΕ ΣΥΚΑ

: 4
: 15 min
: 10 min

Ο γνωστός συνδυασμός φρέσκων σύκων με προσούτο σε ένα πρωτότυπο, ασυνήθιστο αλλά εύκολο και πεντανόστιμο πιάτο ζυμαρικών.

Ingridients
  • 500 γρ. ριγκατόνι (ή πένες)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 120 γρ. μπέικον, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 10 ώριμα αλλά σχετικά σφικτά σύκα της αρεσκείας μας, μαύρα ή πράσινα, πολύ καλά πλυμένα (αν είναι τρυφερή η φλούδα τους την αφήνουμε) και κομμένα σε φέτες πάχους 1/2 εκ.
  • 1 κουτ. σούπας πετιμέζι (ή μείγμα από 1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι ανακατεμένο με 1 κουτ. γλυκού μέλι)
  • 6 φέτες ζαμπόν καπνιστό, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 200 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα, κομμένη σε λεπτές «φλούδες» με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε λαχανικά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Βράζω τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, ακολουθούντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζω (κρατάω 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό τους) και τα διατηρώ κατά μέρος, ζεστά.
  • Step 2 Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα) ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι και το μπέικον για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να ροδίσει το μπέικον. Βγάζω μόνο το μπέικον με ένα πιρούνι και το αφήνω να στραγγίξει σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Step 3 Ρίχνω στο σκεύος τις φέτες των σύκων, σε μονή στρώση, επάνω στα κρεμμύδια, και τα σοτάρω για 2 – 3 λεπτά. Τα γυρίζω και τα σοτάρω για άλλα 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά και να μελώσουν λίγο. Περιχύνω με το πετιμέζι (ή με το μείγμα από μέλι και βαλσαμικό ξίδι), αλατοπιπερώνω και ανακατεύω ελαφρώς.
  • Step 4 Προσθέτω τα στραγγισμένα ζυμαρικά και το νερό που άφησα κατά μέρος και ανακατεύω με προσοχή. Μαγειρεύω για 1 λεπτό και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Step 5 Μοιράζω τα ζυμαρικά σε πιάτα και προσθέτω το σοταρισμένο μπέικον που άφησα κατά μέρος, τις λωρίδες ζαμπόν και τις «φλούδες τυριού. Πασπαλίζω με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω αμέσως.