Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΡΕΓΑΛΙ, ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ (ΛΑΚΩΝΙΑ)

ΡΕΓΑΛΙ, ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ (ΛΑΚΩΝΙΑ)

ΡΕΓΑΛΙ, ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ (ΛΑΚΩΝΙΑ)

: 4 - 6
: 30 min
: 30 min

Σε περιοχές της Λακωνίας η μαγειρίτσα δεν είναι άσπρη και αυγοκομμένη, αλλά κοκκινιστή. Είναι εξαιρετικά νόστιμη και μπορείτε να τη σερβίρετε είτε σκέτη, σαν κοκκινιστό φαγάκι (δεν είναι σούπα), είτε επάνω σε ένα λοφάκι από σπυρωτό πιλάφι!

Υλικά
  • 1 αρνίσια συκωταριά, μεγαλούτσικη, πλυμένη
  • 1 - 2 αρνίσιες αντεριές, καθαρισμένες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, διαλυμένος σε 2 φλιτζάνια καυτό νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 - 5 μπαχάρια
  • 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 500 γρ. μείγμα από χόρτα και λαχανικά (σπανάκι, καυκαλήθρες, μυρώνια, πράσα κ.ά.), πλυμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μάραθος (ή άνηθος), ψιλοκομμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω τη συκωταριά και τις αντεριές σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει και τα ζεματίζω για 3 – 4 λεπτά. Τα στραγγίζω, τα αφήνω να κρυώσουν και τα ψιλοκόβω.
  • Βήμα 2 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζω τα εντόσθια με το ξερό κρεμμύδι και τα αχνίζω για μερικά λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Προσθέτω το ελαιόλαδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρω όλα μαζί για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους και το νερό με τον πελτέ. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω τη δάφνη, το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο, προσθέτω τα ψιλοκομμένα χόρτα και λαχανικά και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση.
  • Βήμα 3 Χαμηλώνω τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύω για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα και το φαγητό να μείνει με το λαδάκι του. Λίγο πριν αποσύρω από τη φωτιά ρίχνω και το μάραθο (ή τον άνηθο), ανακατεύω και σερβίρω.