destination taste!

ΠΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΠΟΝΙ (ΚΟΚΟΡΙ)

ΠΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΠΟΝΙ (ΚΟΚΟΡΙ)

Το καπόνι είναι ένα ιδιαίτερα παχύ κοκόρι με κρέας που γίνεται πιο μαλακό και νόστιμο από το κοτόπουλο. Θα το βρείτε στο χασάπη και συνήθως είναι ελευθέρας βοσκής. Στη Γαλλία συνήθως το ετοιμάζουν σε εορταστικά γεύματα. Μπορείτε να το ψήσετε σιγά – σιγά στο φούρνο ή να το κάνετε βραστό σε ένα αρωματικό ζωμό. Προτιμήστε πάντως ένα αργό τρόπο μαγειρέματος. Μπορείτε επίσης πριν το μαγείρεμα να το γεμίσετε με κάστανα ή μήλα.

Στο φούρνο
Βγάλτε το πουλερικό από το ψυγείο, αφήστε το έξω για περίπου 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Βάλτε αρωματικά βότανα κάτω από το δέρμα του. Αλείψτε το με λιωμένο βούτυρο, αλατοπιπερώστε το γενναιόδωρα και δέστε το καλά με κλώστη μαγειρέματος.
Βάλτε το πουλερικό στο ταψί και ραντίστε το με νερό και λευκό κρασί. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μόνο στον αέρα. Υπολογίστε 1 ώρα μαγειρέματος ανά κιλό (δηλαδή 3 ώρες για ένα καπόνι 3 κιλών). Μη ξεχάσετε να το γυρίζετε συχνά.
Δοκιμάστε με ένα πηρούνι, τσιμπώντας το στα μπούτια. Ο χυμός που θα ρέει θα πρέπει να είναι άσπρος και διάφανος. Τα ζουμάκια που θα μείνουν στο ταψί, μπορείτε να τα «δέσετε» με λίγο κορν φλάουρ για μια πεντανόστιμη σάλτσα.

Βραστό
Βγάλτε πρώτα το πουλερικό από το ψυγείο 2 ώρες πριν το μαγείρεμα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ετοιμάζετε το ζωμό ρίχνοντας 1 ποτήρι λευκό κρασί, νερό, 1 φύλλο δάφνη, 1 κλαδάκι θυμάρι, 1 σκελίδα σκόρδο, καρότο, 1 κοτσάνι σέλινο, και 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αλατοπιπερώστε το πουλερικό. Βάλτε να πάρει μια πρώτη βράση σε δυνατή φωτιά και χαμηλώστε τη θερμοκρασία σε μέτρια. Αφήστε το να βράσει για 2-2½ ώρες. Βγάλτε το καπόνι από την κατσαρόλα και αφήστε το σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά. Πολτοποιήστε τα υλικά μαζί με το ζωμό και μετά «περάστε» τα από σίτα για να φτιάξετε μια απαλή σάλτσα. Βάλτε τη σάλτσα σε μια κατσαρολίτσα και προσθέστε λίγο βούτυρο ή λίγη κρέμα γάλακτος. Σερβίρετε μαζί με το καπόνι.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Related Posts

ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ

ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ

Το γνωρίζουμε και το βρίσκουμε σχεδόν σε όλες τις συνταγές (στα ορεκτικά, στα κυρίως και στα επιδόρπια). Σίγουρα θα σας φαίνεται πολύ δύσκολο το να μη βάλετε αλεύρι στο αγαπημένο σας κέικ! Το αλεύρι σήμερα, δεν είναι το αλεύρι όπως παλιά, όπως το ξέραμε… έχει […]

ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ… ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ

ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ… ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ

Το ψωμί χωρίς γλουτένη φημολογείται ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Λογικό… αφού η γλουτένη που περιέχει το κανονικό αλεύρι που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του ψωμιού, δίνει στη ζύμη ελαστικότητα και βοηθάει στο φούσκωμα! Παρ’ όλ’ αυτά, τίποτα δεν είναι δύσκολο να γίνει αν […]