Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ πετιμεζιού

Πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ πετιμεζιού
proetoimasia magirema servirisma anamoni logo-design-like-for-like video button
30΄ 4 μερίδες [printfriendly]

 

Αν δεν έχουμε (ή δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε) πετιμέζι, το αντικαθιστούμε με 2 κουτ. σούπας μέλι, αραιωμένο σε 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι).
Υλικά Εκτέλεση
Για τη σαλάτα

  • 1 μεγάλο μαρούλι, χωρισμένο στα φύλλα του, ψιλοκομμένο
  • 2 γεμάτα φλιτζ. τσαγιού τρυφερές κορυφές από φρέσκο σπανάκι, χονδροκομμένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού άνηθος, χωρίς τα χονδρά κοτσάνια, ψιλοκομμένος
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • 2 – 3 ραπανάκια, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, τριμμένο
  • 1 μαραθόριζα, καθαρισμένη από τις ίνες, ψιλοκομμένη
  • 1 τρυφερό πράσο (μόνο το λευκό μέρος), κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κουτ σούπας κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα στο γκριλ για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά

Για τη βινεγκρέτ

  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
  • 1 μήλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύω με τα χέρια το μαρούλι, το σπανάκι, τον άνηθο, το μαϊντανό, τα ραπανάκια, το καρότο, τη μαραθόριζα και το πράσο.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τη μουστάρδα, το μήλο, το πετιμέζι και το χυμό λεμονιού και τα χτυπάω καλά με ένα πιρούνι. Σταδιακά ρίχνω το ελαιόλαδο και συνεχίζω το ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξω μια λεία σάλτσα. Νοστιμίζω με αλατοπίπερο.
Περιχύνω τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ, σκορπίζω από πάνω τα κουκουνάρια, ανακατεύω και σερβίρω αμέσως.