Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

Πορτομπέλο φούρνου γεμιστά με σπανάκι και πράσο

Πορτομπέλο φούρνου γεμιστά με σπανάκι και πράσο
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
 30΄ 30΄ 6 μερίδες [printfriendly]

 

Ένα τραπέζι Ελλάδα στην Πιερία!
Υλικά Εκτέλεση
  • 12 μανιτάρια πορτομπέλο (θα τα βρείτε σε σκαφάκια που συνήθως περιέχουν 6 κομμάτια -διαλέξτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα)
  • ¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 2 μπόλιες κομμένες σε 12 κομμάτια με μέγεθος περίπου όσο κάθε μανιτάρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 300 γρ. φύλλα από σπανάκι χοντροκομμένα
  • 3 πράσα με το φύλλωμα κομμένα σε ροδέλες
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. τριμμένο κασέρι, κατά προτίμηση παλαιωμένο και πικάντικο
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σκουπίζω καλά τα μανιτάρια με μια νοτισμένη και καθαρή πετσέτα. Με προσοχή αποκόβω τα κοτσάνια (αν έχουν) από τα «καπέλα», ψιλοκόβω τα κοτσάνια και τα βάζω σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ ανακατεύω καλά το ελαιόλαδο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Βουτάω ένα ένα τα μανιτάρια μέσα στο αρωματισμένο ελαιόλαδο. Όσο ελαιόλαδο περισσέψει το ρίχνω σε ένα τηγάνι για να φτιάξω τη γέμιση.

Για τη γέμιση: Βάζω το τηγάνι με το ελαιόλαδο στη φωτιά να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω μέσα στο τηγάνι τα ψιλοκομμένα κοτσάνια των μανιταριών, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, και τα σοτάρω για 6-7 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλουν. Προσθέτω το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτω το σπανάκι και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί. Τέλος προσθέτω τον άνηθο, αλατοπιπερώνω, και αποσύρω από τη φωτιά.
Ρίχνω το τριμμένο κασέρι και ανακατεύω καλά.
Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα μεγάλο ταψί και προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Απλώνω την πρώτη μπόλια επάνω στον πάγκο και βάζω στην άκρη ένα μανιτάρι. Γεμίζω με το μίγμα της γέμισης και σκεπάζω με την μπόλια. Κόβω όση περισσεύει με ένα μαχαίρι και βάζω το μανιτάρι στο ταψί. Απλώνω πάλι την κομμένη μπόλια στον πάγκο και ακουμπάω ένα μανιτάρι. Το γεμίζω και το σκεπάζω. Επειδή η μπόλια κάθε φορά θα κόβετε σε μικρά κομμάτια μπορείτε να τα βάζετε το ένα δίπλα στο άλλο για να σχηματίζετε ένα μεγαλύτερο κομμάτια και να μπορείτε να τυλίξετε το μανιτάρι.
Βάζω τα μανιτάρια στο ταψί, σε μονή στρώση, με το άνοιγμα προς τα πάνω.
Ψήνω τα μανιτάρια για 25 – 30 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει η μπόλια και να γίνει τραγανή.