Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΠOIA ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ;

ΠOIA ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ;

Το καλοκαίρι είναι από τις αγαπημένες μου εποχές. Ο λόγος; μπορούμε να γευτούμε αμέτρητα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Το έχω πει πολλές φόρες, αλλά, θα σας το ξαναπώ… Ζούμε σε μια ευλογημένη χώρα που ανάλογα με τις εποχές απολαμβάνουμε τη γεύση και την φρεσκάδα των φρούτων.
Όλα όμως θέλουν μέτρο… ναι και στα φρούτα… Εάν όλα τα φρούτα (και τα λαχανικά) είναι καλά για την υγεία μας, λόγω των πολλών βιταμινών, των μετάλλων, των ινών και των αντιοξειδωτικών, δεν είναι πάντα εύκολο να επιλέγουμε τα σωστά φρούτα για να διατηρούμε και την σιλουέτα μας. Και δυστυχώς, αν το έχετε παρατηρήσει και εσείς, στα φρούτα δεν έχουν κάποιο πίνακα γραμμένο από πίσω με τις θερμίδες ! Συνήθως δεν πολύ δίνουμε σημασία, αφού λέμε: «φρούτο είναι πόσες θερμίδες να έχει;» και όμως θέλουν και αυτά προσοχή! Θα βρείτε παρακάτω τα φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες και μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσει να απολαύσετε όλες τις αρετές τους.
Κάθε φρούτο δεν έχει τις ίδιες θερμίδες με κάποιο άλλο γι’ αυτό και σας έφτιαξα το τοπ 15 φρούτων με τις λιγότερες θερμίδες:

Το καρπούζι: 30 kcal / 100 g
Αποτελείται από 92% νερό, το καρπούζι είναι ένα από τα λιγότερο θερμιδικά φρούτα, αν και η γεύση του είναι μερικές φορές πολύ γλυκιά. Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, χαλκό, βιταμίνες Α, Β5 και Β6. Από τη στιγμή που το κόψετε θα πρέπει να το καταναλώσετε εντός 4 ημερών για να μη χάσετε τα οφέλη του λυκοπένιου του, το διάσημο αντιοξειδωτικού του, που υπάρχει επίσης και στην ντομάτα.

Η φράουλα: 33 kcal / 100 g
Πλούσια σε φαινολικές ενώσεις, οι φράουλες είναι ένα φρούτο με πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές δυνάμεις και διάφορες έρευνες έχουν αποδείξει πως η φράουλα έχει ένα προστατευτικό αποτέλεσμα κατά του καρκίνου. Η αντιοξειδωτική ικανότητα των φραουλών είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσα όταν καταναλώνεται με τη μορφή μαρμελάδας. Επιλέξτε μια καλή και αν μπορείτε σπιτική μαρμελάδα, κατά προτίμηση με 100% φρούτα, για το πρωινό σας!

Το φραγκοστάφυλο: 33 kcal / 100 g
Το φραγκοστάφυλο είναι ένα φρούτο που περιέχει μια ενδιαφέρουσα ποσότητα καλίου, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Επίσης, είναι πλούσια σε πηκτίνη, μια ουσία με πολλά οφέλη. Μειώνει το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα και το σάκχαρο.

Το σμέουρο: 35 kcal / 100 g
Πλούσια σε βιταμίνη C, τα σμέουρα έχουν πολύ υψηλή αντιοξειδωτική δύναμη. Ωστόσο, για να απολαύσετε τα οφέλη τους, αποφύγετε να τα βάλετε στην κατάψυξη επειδή οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι τόσο επιβλαβείς για τις βιταμίνες τους όσο και για τα αντιοξειδωτικά τους.

Το πεπόνι: 35 kcal / 100 g
Αποτελείται από 90% νερό, το πεπόνι είναι ιδιαίτερα αναζωογονητικό. Κρατήστε το στο ψυγείο, ολόκληρο (από το να το κόβεται): θα χάσει πολύ λιγότερο από τις θρεπτικές του αρετές.

Το γκρέιπφρουτ: 35 kcal / 100 g
Το γκρέιπφρουτ είναι ένα φρούτο που περιέχει μια εξαιρετική ποσότητα βιταμίνης C και αντιοξειδωτικά πολύ καλό για την πρόληψη του καρκίνου αλλά και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτού του φρούτου, επιλέξτε κατά προτίμηση τα ροζ γκρέιπφρουτ ή ακόμα καλύτερα τα κόκκινα!

Το ροδάκινο και το νεκταρίνι: 38 kcal / 100 g
Από τα πιο καλοκαιρινά και φρέσκα φρούτα, το ροδάκινο και το νεκταρίνι είναι πλούσια σε ζάχαρη (αλλά όχι απαραίτητα θερμιδικά) εάν τα μαζέψετε όταν έχουν ωριμάσει καλά. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, ίνες και αντιοξειδωτικά που τα βρίσκετε συνήθως στη φλούδα τους. Έτσι να τρώτε τα ροδάκινα σας και νεκταρίνια ολόκληρα με τη φλούδα τους, αφού τα πλύνετε καλά πρώτα.

Το πορτοκάλι: 40 kcal / 100 g
Το πορτοκάλι είναι γνωστό για την εξαιρετική περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Είναι καλύτερα να το τρώτε ολόκληρο ή φτιάχνοντας ένα σπιτικό χυμό πορτοκάλι. Εάν τώρα σας αρέσει να πίνετε και χυμό πορτοκάλι από το εμπόριο (πάντα με 100% καθαρό χυμό, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα), καλό θα είναι να το καταναλώνετε 3 έως 4 εβδομάδες πριν από την ημερομηνία λήξης που θα αναγράφεται πάνω στη συσκευασία για να είσαστε σίγουροι ότι θα πάρετε όλες τις βιταμίνες του.

Το βερίκοκο: 44 kcal / 100 g
Πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Α, τα βερίκοκα αξίζουν να τα τρώμε μαζί με (καλό!) λίπος. Πράγματι, τα καροτενοειδή, συμπεριλαμβανόμενό το β-καροτένιο που του δίνει αυτό το τόσο ωραίο πορτοκαλί χρώμα, απορροφάτε καλύτερα από τον οργανισμό μας όταν καταναλώνουμε ταυτόχρονα μικρή ποσότητα λιπιδίων. Το ιδανικό θα είναι να τρώτε αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κλπ… ταυτόχρονα με τα βερίκοκα σας!

Το δαμάσκηνο: 44 kcal / 100 g
Το νερό που περιέχει το δαμάσκηνο είναι περίπου στα 82,5% και περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Φρέσκο, σε χυμό ή αποξηραμένα (δαμάσκηνα), το δαμάσκηνο είναι πάντα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, ειδικά της ομάδας Β.

Το μανταρίνι: 45 kcal / 100 g
Το μανταρίνι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Το χειμώνα, είναι το φρούτο που θα ονόμαζα κατά της κούρασης! Μικρό και πρακτικό μεταφέρετε πολύ εύκολα στην τσάντα μας. Είναι ένα φρούτο που μπορείτε να το φάτε ανά πάσα στιγμή, στο τέλος ενός γεύματος ή ακόμα ως σνακ. Θα έχετε πάντα τη βιταμίνη C, αλλά και βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Το μούσμουλο: 45 kcal / 100 g
Θα έλεγα πως το φρούτο αυτό δεν είναι και από τα πιο διάσημα φρούτα, ωστόσο είναι ένα ενδιαφέρον φρούτο, ειδικά για τις βιταμίνες του: είναι ο πρωταθλητής της βιταμίνη Α προσφέρει επίσης μια ενδιαφέρουσα περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, η οποία, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, βοηθά το δέρμα να προστατευθεί. Έτσι θυμηθείτε να το τρώτε στις αρχές καλοκαιριού για να προετοιμάζεστε εντελώς φυσικά στις πρώτες ακτίνες του ήλιου.

Ο ανανάς: 50 kcal / 100 g
Τροπικό φρούτο, θα το έχετε δει πως στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι παρών όλο το χρόνο. Πολύ πλούσιο σε μαγγάνιο, περιέχει κυρίως βρομελίνη, που διευκολύνει την πέψη και έχει πολλές ευεργετικές δράσεις στην κυκλοφορία του αίματος.

Το μήλο: 50 kcal / 100 g
Το μήλο είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και διαιτητικών ινών. Ωστόσο, η ποσότητα των αντιοξειδωτικών και η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα ποικίλλουν ανάλογα με την ποικιλία που θα επιλέξετε, την ωριμότητα και την επεξεργασία που θα κάνετε (μαγείρεμα, χυμό…). Για να γίνει αυτό, προτιμούν πάντοτε τα κόκκινα μήλα επειδή είναι γενικά πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικά από τα άλλα. Πλύνετε τα καλά και μην τα καθαρίζετε !

Το αχλάδι: 50 kcal / 100 g
Πλούσιο σε φυτικές ίνες, το αχλάδι έχει επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Προτιμάτε τα φρέσκα αχλάδια και αν είναι δυνατόν να είναι βιολογικά. Η βιολογική καλλιέργεια θα επιτρέψει στα φρούτα να αναπτύξουν περισσότερο την αντιοξειδωτική τους άμυνα.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.