Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΠΙΚΑΛΙΛΙ – ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΤΟΥΡΣΙ

ΠΙΚΑΛΙΛΙ – ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΤΟΥΡΣΙ

ΠΙΚΑΛΙΛΙ - ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΤΟΥΡΣΙ

: 3 κιλά
: 30 min
: 20 min
           
: 24 hr

Το πικαλίλι είναι τουρσί από ανάμεικτα λαχανικά που διατηρούνται σε μείγμα από ξίδι και μπαχαρικά, κυρίως μουστάρδα σκόνη και κουρκουμά. Ανάλογα με την ποσότητα των μπαχαρικών μπορεί να γίνει μέτρια καυτερό ή… σκέτη φωτιά. Σας δίνω την ήπια εκδοχή και προσαρμόστε τη κατά τις αντοχές σας! Πριν το ετοιμάσετε κάντε μια βόλτα σε ένα καλό μπαχαράδικο και αγοράστε καλής ποιότητας μπαχαρικά.

Ingridients
  • 3 κιλά ανάμεικτα λαχανικά όπως: τρυφερά καρότα σε φέτες, πράσινες ντομάτες σε φέτες, μπουκετάκια μπρόκολου, κλωνάρια και φύλλα σέλερι χονδροκομμένα, ολόκληρα κρεμμυδάκια στιφάδου ξεφλουδισμένα, μικρά ραπανάκια ολόκληρα και καλά πλυμένα, μερικές καυτερές πιπερίτσες και πιπεριές Φλωρίνης σε μέτρια κομμάτια, ολόκληρα λαχανάκια Βρυξελλών, κατεψυγμένος αρακάς, χονδρές ροδέλες πράσου και ό,τι άλλο σας αρέσει
  • 500 γρ. χονδρό αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας κουρκουμάς (κιτρινόριζα)
  • 4 κουτ. σούπας μουστάρδα, σε σκόνη
  • 4 κουτ. σούπας τζίντζερ, σε σκόνη
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1.800 ml ξίδι από λευκό κρασί
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
Instructions
  • Step 1 Βάζω τα λαχανικά σε μια μεγάλη λεκάνη, σε στρώσεις ανάμεικτες, βάζοντας σε κάθε στρώση το αλάτι. Τα καπακώνω με μια πιατέλα για να πιεστούν, βάζω και ένα βάρος επάνω στην πιατέλα (π.χ. ένα μεγάλο, γεμάτο μπουκάλι νερό), σκεπάζω τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνω εκτός ψυγείου, σε δροσερό μέρος, για 24 ώρες.
  • Step 2 Τα ξεπλένω καλά με νερό και τα σκουπίζω σχολαστικά με καθαρές πετσέτες. Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζω τον κουρκουμά, τη μουστάρδα, το τζίντζερ και τη ζάχαρη. Αφήνω κατά μέρος 3 κουταλιές από το ξίδι και ρίχνω όλο το υπόλοιπο στην κατσαρόλα με τα μπαχαρικά. Ανακατεύω καλά, ρίχνω τα κομμένα λαχανικά και ανακατεύω και πάλι.
  • Step 3 Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και ζεσταίνω μέχρι το μείγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 15 λεπτά, (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να σιγοβράζει το μείγμα). Δεν θέλω να βράσουν τα λαχανικά, απλώς να μαλακώσουν λίγο αλλά να μείνουν τραγανά.
  • Step 4 Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρω τα λαχανικά σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, καυτά. Ρίχνω το κορν φλάουρ στο υγρό της κατσαρόλας, προσθέτω τις 3 κουταλιές ξίδι που άφησα στην άκρη και ζεσταίνω για 1 λεπτό το πολύ, ανακατεύοντας, μέχρι η σάλτσα να δέσει λίγο αλλά να μην πήξει. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Step 5 Απογεμίζω τα βάζα με τη σάλτσα, τα κλείνω αμέσως και τα αφήνω σε μέρος δροσερό και σκοτεινό για 1½ μήνα πριν τα ανοίξω.
    Το πικαλίλι ταιριάζει τέλεια με ψητά πουλερικά και κρέας, αντικαθιστώντας μια απλή μουστάρδα. Συνοδεύει εξαιρετικά και τα κίτρινα τυριά. Μετά το άνοιγμα διατηρείται ξανά εκτός ψυγείου, σε δροσερό μέρος.

Related Posts

ΦΟΚΑΤΣΙΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΦΟΚΑΤΣΙΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Ιταλικό ψωμί, που προσφέρεται σαν σνακ και μπορεί να στολιστεί με ότι λαχανικό έχετε στο ψυγείο. Είναι η «μητέρα» της σημερινής γνωστής μας πίτσας και μπορεί να την φτιάξετε πολύ εύκολα και γρήγορα.

ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΣΑΚΙΑ

ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΣΑΚΙΑ

Αγγουράκια, πιπεριές, λάχανο, πράσινες ντομάτες, μελιτζανάκι αλλά και ανάμεικτα λαχανικά. Η λίστα είναι ατελείωτη, φαντασία να ’χετε και μην φοβάστε τους τολμηρούς πειραματισμούς. Το μόνο που χρειάζεστε από υλικά και εξοπλισμό είναι αρκετά γυάλινα βάζα σε διάφορα μεγέθη, με μεγάλο άνοιγμα και καπάκι που να […]