Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΑΦΡΑΤΑ ΜΕ ΑΥΓΟ ΜΑΤΙ

ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΑΦΡΑΤΑ ΜΕ ΑΥΓΟ ΜΑΤΙ

ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΑΦΡΑΤΑ ΜΕ ΑΥΓΟ ΜΑΤΙ

: 4
: 30 min
: 30 min
           
: 1 hr 30 min

Το πεϊνιρλί απογειώνεται με καλό κασέρι και φρέσκα, βιολογικά αυγά. Αναζητήστε ένα καλό, πικάντικο κασέρι (π.χ. Σοχού) και φτιάξτε αξέχαστα πεϊνρλί που θα εντυπωσιάσουν!

Ingridients
  • Για τη ζύμη
  • 30 γρ. νωπή μαγιά (θα τη βρείτε σε μικρά τετράγωνα πακετάκια στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ή θα την αγοράσετε χύμα από το φούρνο της γειτονιάς σας)
  • 150 ml χλιαρό γάλα
  • 150 ml χλιαρό νερό + λίγο ακόμα (περίπου 50 ml), για το ζύμωμα
  • 50 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • Για τη γέμιση
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο ακόμα, λιωμένο
  • 500 γρ. καλής ποιότητας πικάντικο κασέρι, χονδροτριμμένο
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
Instructions
  • Step 1 Για τη ζύμη: Σε ένα μικρό μπολάκι βάζω τη μαγιά με το μισό χλιαρό γάλα και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. Μεταφέρω το μείγμα σε μεγαλύτερο μπολ, προσθέτω το υπόλοιπο γάλα, το μετρημένο νερό, το μετρημένο βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύω μέχρι να αναμειχθούν όλα πολύ καλά.
  • Step 2 Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι, κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω εκεί το υγρό μείγμα. Ανακατεύω με κυκλικές κινήσεις με το χέρι μου, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο και ενώνοντάς το με το υγρό μείγμα, μέχρι όλα μαζί τα υλικά να ενοποιηθούν. Ζυμώνω το μείγμα για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη μαλακή και ελαστική.
  • Step 3 Τη μεταφέρω σε μια επίπεδη επιφάνεια και τη ζυμώνω με τις γροθιές μου για 10 λεπτά, ραντίζοντάς την κάθε τόσο με λίγες σταγόνες χλιαρό νερό. Η ζύμη πρέπει να γίνει πολύ μαλακή και ελαστική.
  • Step 4 Τη μεταφέρω σε ένα μπολ, το σκεπάζω με μια πετσέτα και το αφήνω κατά μέρος για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια ζυμώνω ελαφρώς τη ζύμη και τη χωρίζω σε τέσσερα ίσα μέρη. Τα βάζω σε μια επίπεδη επιφάνεια, τα σκεπάζω και τα αφήνω ξανά κατά μέρος για άλλα 30 – 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν καλά.
  • Step 5 Για τα πεϊνιρλί: Παίρνω το ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγω ελαφρώς με τον πλάστη, τραβώντας το πότε-πότε με τα χέρια για να γίνει ελαφρώς μακρουλό, με μήκος περίπου 20 εκ. Με προσοχή ανασηκώνω τις άκρες της ζύμης, φτιάχνοντας ένα χαμηλό τείχος περιμετρικά της, ώστε να γίνει σαν βαρκούλα. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα άλλα τρία κομμάτια ζύμης, φτιάχνοντας έτσι 4 πεϊνιρλί.
  • Step 6 Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C.
  • Step 7 Στρώνω με λαδόκολλα μια λαμαρίνα φούρνου ή ένα μεγάλο και ρηχό ταψί. Βάζω εκεί τα πεϊνιρλί, το ένα δίπλα στο άλλο. Στη βάση καθενός βάζω από 1/2 κουτ. σούπας βούτυρο και μοιράζω εκεί το τριμμένο κασέρι. Τα ψήνω για 15 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει. Βγάζω το ταψί (ή τη λαμαρίνα) και ανεβάζω τη θερμοκρασία στους 180°C. Σπάω από 1 αυγό στο κέντρο κάθε πεϊνιρλί. Με ένα πινέλο αλείφω με λιωμένο βούτυρο τα χείλη της ζύμης και ξαναβάζω το ταψί με τα πεϊνιρλί στο φούρνο. Συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά τα αυγά και να ροδίσουν τα πεϊνιρλί.

Related Posts

ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

Ένα ψωμί διαφορετικό από όσα γνωρίζετε που μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο σαν σνακ. Αν δεν έχετε χρόνο για να φτιάξετε τη ζύμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκια ζύμη πίτσας με προζύμι και το ζωμό των παντζαριών να το χρησιμοποιήσετε για να αλείψετε τη ζύμη.

ΤΑ 5 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΑΣ!

ΤΑ 5 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΑΣ!

Μεγάλη εφεύρεση ο φούρνος. Μετά τις εστίες, είναι ίσως η συσκευή με την μεγαλύτερηη χρήση στην κουζίνα. Φυσικά υπάρχουν κι εδώ κανόνες για τον τρόπο που τον χρησιμοποιούμε αλλά υπάρχουν και κάποια λάθη που δεν πρέπει να τα κάνουμε ποτέ. Δείτε πια είναι αυτά… 1-Την […]