destination taste!

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

: 4
: 45 min
: 1 hr

Είναι ένα ιδανικό συνοδευτικό για χοιρινό ψημένο στο φούρνο ή για άλλα ψητά κρέατα και πουλερικά, ψημένα σκέτα, με απλό τρόπο. Από μόνο του πάντως αυτό το πιάτο σερβίρεται άνετα σαν κύριο, μαζί με μια σαλάτα εποχής.

Ingridients
  • 1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (κιτρινόριζα)
  • 40 γρ. βούτυρο + λίγο ακόμα, για το ταψί
  • 4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 3 φλιτζ. τσαγιού ζεστό γάλα
  • 200 γρ. φέτες από καπνιστό ζαμπόν (χοιρινό ή γαλοπούλας), κομμένο σε μέτριες λωρίδες
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Ξεκινάμε την συνταγή για πατάτες ογκρατέν ρίχνωντας τις φέτες πατάτας σε μια λεκάνη, ρίχνω τον μισό κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά με τα χέρια μου.
  • Step 2 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο και, μόλις αρχίζει να αφρίζει, ρίχνω το κορν φλάουρ πασπαλιστά. Το ανακατεύω διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και σταδιακά ρίχνω το ζεστό γάλα. Ανακατεύω ασταμάτητα με το σύρμα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια. Προσθέτω και τον υπόλοιπο κουρκουμά στις πατάτες ογκρατέν και ανακατεύω καλά. Μαγειρεύω για 5 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να δέσει ελαφρά, και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Step 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Step 4 Βουτυρώνω ένα μέτριο, ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις 25 x 35 εκ. περίπου και βάζω εκεί τις φέτες πατάτας σε στρώσεις, με τρόπο ώστε η μία φέτα να μισοσκεπάζει την άλλη. Φροντίζω ώστε ανάμεσα στις στρώσεις από φέτες να βάλω τις λωρίδες του ζαμπόν, να σκορπίσω το περισσότερο από το τριμμένο τυρί και να ρίξω 2 – 3 κουταλιές από τη μπεσαμέλ. Στη συνέχεια απλώνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ στο ταψί, καλύπτοντας τις πατάτες. Πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί και βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνω το φαγητό για περίπου 1 ώρα, μέχρι η μπεσαμέλ να ροδίσει όμορφα και να μαλακώσουν οι πατάτες.
  • Step 5 Σερβίρω τις πατάτες ογκρατέν αμέσως. Μια υπέροχη παραλλαγή είναι οι πατάτες ογκρατέν με αμύγδαλο.

Related Posts

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ & ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑ-ΚΥΔΩΝΙ

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ & ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑ-ΚΥΔΩΝΙ

Θα σας πρότεινα, σ’ αυτό το κοκκινιστό να προσθέσετε 1 κλαδάκι αρμπαρόριζας που του δίνει ωραίο άρωμα και δένει καταπληκτικά με το πουρέ, δοκιμάστε το!

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ CHIA;

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ CHIA;

Μιλάνε πολύ για το chia τώρα τελευταία! Κάνει το γύρο του κόσμου και δεν έχουν άδικο… σας αποκαλύπτω όλες τις αρετές του και είναι πολλές. Το chia είναι χωρίς γλουτένη και πολύ θρεπτικό Οι σπόροι Chia είναι χωρίς γλουτένη και έχουν μόνο καλά πράγματα. Δηλαδή […]