Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

: 4
: 45 min
: 1 hr

Είναι ένα ιδανικό συνοδευτικό για χοιρινό ψημένο στο φούρνο ή για άλλα ψητά κρέατα και πουλερικά, ψημένα σκέτα, με απλό τρόπο. Από μόνο του πάντως αυτό το πιάτο σερβίρεται άνετα σαν κύριο, μαζί με μια σαλάτα εποχής.

Ingridients
  • 1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (κιτρινόριζα)
  • 40 γρ. βούτυρο + λίγο ακόμα, για το ταψί
  • 4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 3 φλιτζ. τσαγιού ζεστό γάλα
  • 200 γρ. φέτες από καπνιστό ζαμπόν (χοιρινό ή γαλοπούλας), κομμένο σε μέτριες λωρίδες
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Ξεκινάμε την συνταγή για πατάτες ογκρατέν ρίχνωντας τις φέτες πατάτας σε μια λεκάνη, ρίχνω τον μισό κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά με τα χέρια μου.
  • Step 2 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο και, μόλις αρχίζει να αφρίζει, ρίχνω το κορν φλάουρ πασπαλιστά. Το ανακατεύω διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και σταδιακά ρίχνω το ζεστό γάλα. Ανακατεύω ασταμάτητα με το σύρμα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια. Προσθέτω και τον υπόλοιπο κουρκουμά στις πατάτες ογκρατέν και ανακατεύω καλά. Μαγειρεύω για 5 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να δέσει ελαφρά, και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Step 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Step 4 Βουτυρώνω ένα μέτριο, ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις 25 x 35 εκ. περίπου και βάζω εκεί τις φέτες πατάτας σε στρώσεις, με τρόπο ώστε η μία φέτα να μισοσκεπάζει την άλλη. Φροντίζω ώστε ανάμεσα στις στρώσεις από φέτες να βάλω τις λωρίδες του ζαμπόν, να σκορπίσω το περισσότερο από το τριμμένο τυρί και να ρίξω 2 – 3 κουταλιές από τη μπεσαμέλ. Στη συνέχεια απλώνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ στο ταψί, καλύπτοντας τις πατάτες. Πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί και βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνω το φαγητό για περίπου 1 ώρα, μέχρι η μπεσαμέλ να ροδίσει όμορφα και να μαλακώσουν οι πατάτες.
  • Step 5 Σερβίρω τις πατάτες ογκρατέν αμέσως. Μια υπέροχη παραλλαγή είναι οι πατάτες ογκρατέν με αμύγδαλο.

Related Posts

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Είναι το μυρωδικό που κυριαρχεί στα χειμωνιάτικα πιάτα μας. Στιβαρός, αρρενωπός χαρακτήρας, ζεστή ευωδιά, με ιδιαίτερη δύναμη και ζωντάνια, έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Είναι ο σχεδόν σταθερός αρωματικός σύντροφος του αρνίσιου κρέατος, αλλά πώς αλλιώς […]

ΤΥΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΙ

ΤΥΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΙ

Πικάντικο μεζεδάκι που μπορεί να συνοδέψετε το κρασί μας ή τη μπύρα μας. Αν το αντέχετε μπορείτε να προσθέσετε και 1 κουταλάκι μπούκοβο πικάντικο που ταιριάζει τέλεια με τα απαλά τυριά και τη λιαστή ντομάτα.