Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΠΑΤΑΤΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΡΑΓΑΝΕΣ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΡΑΓΑΝΕΣ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΡΑΓΑΝΕΣ

: 6
: 35 min
: 1 hr 15 min

Το μυστικό είναι πρώτα να βράσουμε τις πατάτες για να μαλακώσουν. Μετά, τις αρωματίζουμε με μπαχαρικά και μυρωδικά, τις νοστιμίζουμε με αλάτι και τις ψήνουμε ή τις τηγανίζουμε ώστε να αποκτήσουν ρόδινη κρούστα διατηρώντας την αφράτη ψίχα στο εσωτερικό. Στο ψήσιμο επιλέγουμε τριμμένη φρυγανιά, η οποία όμως στο τηγάνι καίγεται, γι’ αυτό την αντικαθιστούμε με αλεύρι, για τραγανή κρούστα που δεν θα καεί.

Ingridients
  • 1 κιλό πατάτες, μέτριου ή μικρού μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικές, με τη φλούδα τους
  • αλάτι απλό
  • 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη (ή ξερό θυμάρι), τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα σε σκόνη, κατά προτίμηση καπνιστή
  • ½ κουτ. γλυκού σκόνη κάρι (προαιρετικά)
  • 2 κουτ. σούπας χονδρό αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το τηγάνισμα
  • άφθονο λάδι, για τηγάνισμα (λιγότερο για το ψήσιμο)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Για το ψήσιμο
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη
Instructions
  • Step 1 Πλένω και βουρτσίζω πολύ σχολαστικά τις πατάτες, καθώς θα τις μαγειρέψω και θα τις καταναλώσω με τη φλούδα τους. Τις βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και τις βράζω σε μέτρια φωτιά για 30 – 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά να μην ανοίξουν. Τις στραγγίζω, τις αφήνω να κρυώσουν για 10 λεπτά και τις κόβω κυδωνάτες.
  • Step 2 Τις μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω τη ρίγανη ή το θυμάρι, την καπνιστή πάπρικα, το κάρι (προαιρετικά), το χονδρό αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά για να καλυφθούν οι πατάτες με τα μυρωδικά.
  • Step 3 Από εδώ και στο εξής μπορώ να τις ετοιμάσω με δύο τρόπους, ψητές ή τηγανητές, με εξίσου τραγανό αποτέλεσμα:
  • Step 4 Ψητές: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC. Μαζί προθερμαίνω και ένα ταψί, στο οποίο έχω ρίξει το ελαιόλαδο, απλώνοντάς το για να καλύψει τον πυθμένα, ώστε να ζεσταθεί και αυτό, μέχρι να κάψει. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω την τριμμένη φρυγανιά, προσθέτω τις αρωματισμένες πατάτες και ανακατεύω καλά με τα χέρια.
  • Step 5 Βγάζω το ταψί με το καυτό λάδι από το φούρνο, ρίχνω τις πατάτες (θα τσιτσιρίσουν λίγο, οπότε προσέχω) και τις απλώνω καλά. Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο και τις ψήνω για 1 ώρα, ώσπου η επιφάνειά τους να χρυσίσει καλά. Στη διάρκεια του ψησίματος τις ανακατεύω μερικές φορές με μια ξύλινη κουτάλα. Τις αφήνω να στραγγίξουν για 10 λεπτά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρω.
  • Step 6 Τηγανητές: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω ελαιόλαδο μέχρι να φτάσει στη μέση του σκεύους και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει. Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι, προσθέτω τις αρωματισμένες πατάτες και ανακατεύω καλά με τα χέρια. Τις τινάζω για να φύγει η περίσσεια αλευριού και τις τηγανίζω σε δόσεις, και από τις δύο πλευρές για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τις στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις σερβίρω ζεστές.

Related Posts

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ «ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ»

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ «ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ»

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Το Κυριακάτικο τραπέζι αποτελεί παράδοση της Ελληνικής οικογένειας και ευκαιρία για κατανάλωση γευστικών συνταγών υψηλής διατροφικής αξίας. Το λαβράκι Fish from Greece με ελιές, σταφύλια και πατάτες Τσακιστές είναι η ιδανική θρεπτική πρόταση.

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΑΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΑΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Δεν υπάρχει παιδί ή «μεγάλο» παιδί που δεν αγαπά τα κεφτεδάκια με πατάτες. Με την μοτσαρέλα όμως, και τις βουτυράτες μοσχομυριστές πατάτες είμαι σίγουρη ότι θα σας λατρέψουν.