destination taste!

Πασχαλινά εδέσματα… Ναι αλλά με προσοχή!

Πασχαλινά εδέσματα… Ναι αλλά με προσοχή!

Η περίοδος του Πάσχα είναι μια χαλαρωτική περίοδος και μια πολυ καλή αφορμή συνάντησης με τους αγαπημένους μας φίλους και συγγενείς για να απολαύσουμε και να φάμε τα ιδιαίτερα Πασχαλινά εδέσματα.
   Προηγείται βέβαια μια περίοδος πλήρης νηστείας (40 μέρες ή 1 βδομάδα), αλλά έρχονται το βράδυ του Μ. Σαββάτου και η Κυριακή του Πάσχα αντιμέτωποι με πολλούς νόστιμους πειρασμούς όπως είναι το αρνί, το κατσίκι, τα αυγά, το τσουρέκι, τα πασχαλινά κουλοράκια και πολλά άλλα. Αυτές τις 2 μέρες πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στον τρόπο κατανάλωσής τους για 2 λόγους. Ο πρώτος είναι η δυσπεψία που θα ακολουθήσει αν καταναλώσουμε τα παραπάνω τρόφιμα λαίμαργα και σε μεγάλη ποσότητα και ο δεύτερος λόγος είναι η συντήρηση του βάρους μας. Δεν είναι ανάγκη να εκμεταλλευτούμε τη γιορτή του Πάσχα καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες τροφίμων γιατί έτσι θα σημειωθεί αύξηση του βάρους που με τόσο κόπο προσπαθούμε όλο το χρόνο να μειωθεί ή να συντηρηθεί.
Για τους παραπάνω δύο λόγους ας αναφέρουμε τρόπους με τους οποίους θα αποφύγουμε δυσάρεστα αποτελέσματα.
Έχουμε πάντα ως στόχο στις γιορτές να συντηρήσουμε το βάρος μας, ούτε να βάλουμε κιλά, αλλά ούτε και να χάσουμε.
Κρατάμε όσο περισσότερο μπορούμε τις διατροφικές μας συνήθειες που έχουμε. Το γεγονός ότι πλησιάζει η μέρα του Πάσχα, δε σημαίνει ότι και τις υπόλοιπες μέρες θα ξεχάσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.
Δεν ξεχνάμε τα ενδιάμεσα σνακ της ημέρας.
Δεν φτάνουμε ποτέ πεινασμένοι στο γιορτινό τραπέζι. Τηρούμε τα 4-5 γεύματα ημερησίως.
1-2 γλυκά ημερησίως δε θα αποτρέψει την συντήρηση του βάρους μας.
Να πίνουμε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως
Τις ημέρες του Μ. Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα
Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι ξεκινήσουμε με ένα πιάτο μαγειρίτσα και μια σαλάτα. Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα.
Αρχικά κοιτάμε όλα τα φαγητά που μας προσφέρουν στο τραπέζι.
Κάνουμε μια πρώτη σκέψη τι μας αρέσει πολύ από όλα αυτά και τι λιγότερο. Οπότε θα προτιμήσουμε τα πιο αγαπημένα μας.
Στη συνέχεια, αφού αποφασίσαμε τι θα διαλέξουμε, αρχίζουμε να γεμίζουμε το πιάτο μας με τις σαλάτες που μας αρέσουν και έπειτα με το κυρίως φαγητό.
Ένα καλό κόλπο είναι να γεμίσουμε το μισό μας πιάτο με λαχανικά. Έτσι θα αποφύγουμε αρκετό κορεσμένο λίπος από τα ζωικά τρόφιμα
Καλό είναι να ξεκινάμε να τρώμε πρώτα τα λαχανικά και έπειτα το κυρίως γεύμα, έτσι επέρχεται πιο γρήγορα ο κορεσμός.
Το γεύμα μας να διαρκεί 20 λεπτά, για να καταλάβουμε ότι χορτάσαμε χωρίς να καταναλώσουμε παραπάνω ποσότητες.
Προτιμούμε 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
   Αν παρ’ όλα αυτά δε καταφέρουμε να συγκρατηθούμε σε όλες αυτές τις προκλήσεις, μπορούμε να είμαστε την επόμενη μέρα πιο προσεχτικοί για να έρθουμε σε μια ισορροπία.

Ρούντου Αθηνά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Επιστημονική διευθύντρια Λόγω… διατροφής Κατερίνη
Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας


Related Posts

Ο ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ DUCASSE LE CHOCOLAT!!!

Ο ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ DUCASSE LE CHOCOLAT!!!

Δεν γινόταν να είμαι στο Παρίσι για το Πάσχα των Καθολικών και να μην επισκεφτώ το καινούργιο σοκολατένιο και ονειρεμένο μαγαζί του Ducasse. Στην πιο όμορφη λεωφόρο του Παρισιού, στα Ηλύσια Πεδία, επέλεξε ο Alain Ducasse να ανοίξει αυτό το «αμαρτωλό» κατάστημα! Και λέω «αμαρτωλό» […]

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ του Leo Tolstoy

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ του Leo Tolstoy

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΩΡΑΣ Δευτέρα στις 18:30 Θέατρο Αλκμήνη Η εταιρία θεατρικών παραγωγών A PRIORI δίνει παράταση στην παράσταση Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΣ του Λέοντος Τολστόι, λόγω μεγάλης προσέλευσης. Η παράσταση θα παρουσιάζεται μέχρι και το Πάσχα κάθε Δευτέρα […]