Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΠΕΝΕΣ

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΠΕΝΕΣ

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΠΕΝΕΣ

: 4-6
: 1 hr
: 45 min

Για ακόμα περισσότερη νοστιμιά, στο νερό που θα βράσω τα ζυμαρικά ρίχνω και ένα κύβο ζωμό λαχανικών. Οταν στραγγίξω τα ζυμαρικά κρατάω κατά μέρος 2 φλιτζάνια από το ζωμό αυτό, για τη σάλτσα.

Ingridients
  • Για το παστίτσιο
  • 800 γρ. ανάμεικτος κιμάς (μοσχαρίσιος και χοιρινός), από ελιά ή ποντίκι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 400 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • τα φύλλα από 1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. πένες ή άλλο παρόμοιο κοντό ζυμαρικό
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ με ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 λίτρο ζεστό γάλα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο
Instructions
  • Step 1 Βάζω να κάψει καλά και σε δυνατή φωτιά μια μεγάλη και φαρδιά ρηχή κατσαρόλα, σκέτη. Οταν κάψει πολύ καλά ρίχνω τον κιμά και τον ανακατεύω γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα, κομματιάζοντάς τον ώστε να απλωθεί παντού. Τον καβουρδίζω για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Step 2 Προσθέτω το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας. Προσθέτω το σκόρδο, ανακατεύω για λίγο και σβήνω με το κρασί. Το αφήνω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας, το δαφνόφυλλο και το ξυλάκι κανέλας. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και προσθέτω 2 φλιτζάνια νερό.
  • Step 3 Τέλος, ρίχνω το κύβο λαχανικών και μαγειρεύω για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι ο κιμάς να μείνει με λιγοστό ζουμάκι. Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω το τριμμένο κεφαλοτύρι και το δυόσμο και ανακατεύω καλά.
  • Step 4 Στο μεταξύ βάζω να βράσουν οι πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 2 – 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τις σουρώνω και τις αφήνω κατά μέρος.
  • Step 5 Για την μπεσαμέλ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτω πασπαλιστά το αλεύρι και το ανακατεύω για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί και να σκορπίσει ένα ευχάριστο άρωμα. Προσθέτω σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας ασταμάτητα με με το σύρμα ή με μια ξύλινη κουτάλα, για να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και το μείγμα να γίνει λείο. Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω τη μπεσαμέλ για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει καλά. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω αλάτι, πιπέρι και αρκετό μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια ρίχνω τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας καλά για να ενωθούν στο μείγμα. Τέλος, ρίχνω το τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύω.
  • Step 6 Συναρμολόγηση: Ρίχνω τον κιμά στην κατσαρόλα με τις στραγγισμένες πένες και ανακατεύω καλά. Αδειάζω το μείγμα σε ένα μεγάλο πυρίμαχο και βαθύ ταψί, με διαστάσεις περίπου 24 x 34 εκ. και σκεπάζω με τη μπεσαμέλ την οποία απλώνω όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται. Πασπαλίζω καλά με την τριμμένη φρυγανιά.
  • Step 7 Ψήνω το φαγητό για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η μπεσαμέλ. Αφήνω το παστίτσιο να κρυώσει λίγο, το κόβω σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια και σερβίρω.

Related Posts

Terra Fyllida… μανιτάρια με άποψη!

Terra Fyllida… μανιτάρια με άποψη!

Στην Terra Fyllida, ξεκινώντας ένα γαστρονομικό ταξίδι στη μεσογειακή διατροφή και ως λάτρεις των μανιταριών, δημιούργησαν μια σειρά εκλεκτών προϊόντων αναδεικνύοντας την υψηλή διατροφική αξία των μανιταριών, με αγνά φρέσκα υλικά και σταθερή ποιότητα φιλοδοξώντας να στολίσουν το τραπέζι κάθε Έλληνα και όχι μόνο, με […]

ΧΩΝΑΚΙΑ ΠΙΤΣΑΣ ΜΕ 3 ΓΕΜΙΣΕΙΣ – ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ-ΤΥΡΙ, ΜΠΟΛΟΝΕΖ, CAPRESE

ΧΩΝΑΚΙΑ ΠΙΤΣΑΣ ΜΕ 3 ΓΕΜΙΣΕΙΣ – ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ-ΤΥΡΙ, ΜΠΟΛΟΝΕΖ, CAPRESE

Τα τέλεια χωνάκια για τα παιδικά πάρτι. Γίνονται πολύ εύκολα αφού το ζυμαράκι είναι έτοιμο και το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι οι γεμίσεις. Βάλτε τη φαντασία σας και φτιάξτε χωνάκια…