Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

: 8-10
: 1 hr
: 50 min
           
: 50 min

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Παραδοσιακή γεύση με ιδιαίτερες διατροφικές ιδιότητες Το πλιγούρι αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Επίσης, διαθέτει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και για το λόγο αυτό συμβάλλει σημαντικά στην εκπλήρωση του αισθήματος του κορεσμού. Ακόμη, το πλιγούρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες της οικογένειας Β που ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό. Τα κρεμμύδια αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και φυσικά σπουδαίων αντιοξειδωτικών ουσιών όπως είναι η αλυσίνη. Με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύεται η καλή λειτουργία του αμυντικού συστήματος. Υπέροχη συνταγή με τη γευστική υπογραφή της αγαπημένης μας Ντίνας!

Ingridients
  • για το φύλλο
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
  • χλιαρό νερό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για τη ζύμη
  • 80 ml ελαιόλαδο, για το ράντισμα των φύλλων
  • αλάτι
  • για την γέμιση
  • 1½ κιλό κρεμμύδια ξερά
  • 750 ml γάλα
  • 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 120 γρ. πλιγούρι Fytro
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • ½ κουταλάκι κανέλα, σκόνη
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Για τη γέμιση: Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβω. Σε μια κατσαρόλα βάζω τα κρεμμύδια και αρκετό νερό. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνω τα κρεμμύδι να πάρουν 1-2 βράσεις. Τα σουρώνω σε σουρωτήρι και τα επαναφέρω στην κατσαρόλα.
  • Step 2 Προσθέτω το γάλα, αλάτι και πιπέρι και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνω τη φωτιά. Τα αφήνω να βράσουν με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να απορροφήσουν τα κρεμμύδια σχεδόν όλο το γάλα (περίπου 20 λεπτά).
  • Step 3 Ρίχνω πασπαλιστά το πλιγούρι χωρίς να ανακατέψω και συνεχίζω το βρασμό σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ακόμη. Σβήνω τη φωτιά και αφήνω την κατσαρόλα σκεπασμένη για 30 λεπτά μέχρι το πλιγούρι να φουσκώσει και να κρυώσει η γέμιση.
  • Step 4 Ρίχνω τη φέτα, τα αυγά και την κανέλα και ανακατεύω καλά.
  • Step 5 Για το φύλλο και την πίτα: Βάζω το αλεύρι σε μια μπολ και δημιουργώ στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνω το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ξεκινάω το ζύμωμα, ρίχνοντας σταδιακά χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξω μια ζύμη απαλή. Η υφή της δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μαλακή, ούτε πολύ σκληρή. Κόβω τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και την αφήνω για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Step 6 Ρίχνω στο τραπέζι αλεύρι, τοποθετώ το ένα μπαλάκι ζύμης και με τον λεπτό πλάστη ανοίγω ένα φύλλο όσο γίνεται πιο λεπτό. Ραντίζω περιμετρικά με ελαιόλαδο. Σκορπίζω το ¼ της γέμισης και τυλίγω σε μακρύ ρολό.
  • Step 7 Μεταφέρω το ρολό σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί και συνεχίζω με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Step 8 Ραντίζω με όσο ελαιόλαδο έχει απομείνει και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-60 λεπτά.

Related Posts

ΓΛΥΚΟΡΥΖΑ… ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΦΥΤΟ!

ΓΛΥΚΟΡΥΖΑ… ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΦΥΤΟ!

Τι γνωρίζετε για το φυτό αυτό; Τα αρχαία χρόνια η γλυκόριζα είχε πολλές χρήσεις ενώ την χρησιμοποιούσαν ακόμη και ως φάρμακο για το άσθμα! Οι χρήσεις της στη μαγειρική όμως είναι ελάχιστες και είναι κρίμα! Είναι ένα υλικό γλυκό αλλά ταυτόχρονα πολύ ισχυρό. Στη ζαχαροπλαστική […]

ΚΕΪΚ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΚΕΪΚ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Υπέρ-αρωματικό κέικ με ζουμερά αχλάδια που έχουμε ποσάρει σε μηλίτη. Χρειάζεται λίγη προσοχή για να μην μαλακώσουν εντελώς αλλά να κρατάνε λίγο, έτσι ώστε να μείνουν ολόκληρα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.