destination taste!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

: 8-10
: 1 hr
: 50 min
           
: 50 min

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Παραδοσιακή γεύση με ιδιαίτερες διατροφικές ιδιότητες Το πλιγούρι αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Επίσης, διαθέτει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και για το λόγο αυτό συμβάλλει σημαντικά στην εκπλήρωση του αισθήματος του κορεσμού. Ακόμη, το πλιγούρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες της οικογένειας Β που ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό. Τα κρεμμύδια αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και φυσικά σπουδαίων αντιοξειδωτικών ουσιών όπως είναι η αλυσίνη. Με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύεται η καλή λειτουργία του αμυντικού συστήματος. Υπέροχη συνταγή με τη γευστική υπογραφή της αγαπημένης μας Ντίνας!

Ingridients
  • για το φύλλο
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
  • χλιαρό νερό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για τη ζύμη
  • 80 ml ελαιόλαδο, για το ράντισμα των φύλλων
  • αλάτι
  • για την γέμιση
  • 1½ κιλό κρεμμύδια ξερά
  • 750 ml γάλα
  • 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 120 γρ. πλιγούρι Fytro
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • ½ κουταλάκι κανέλα, σκόνη
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Για τη γέμιση: Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβω. Σε μια κατσαρόλα βάζω τα κρεμμύδια και αρκετό νερό. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνω τα κρεμμύδι να πάρουν 1-2 βράσεις. Τα σουρώνω σε σουρωτήρι και τα επαναφέρω στην κατσαρόλα.
  • Step 2 Προσθέτω το γάλα, αλάτι και πιπέρι και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνω τη φωτιά. Τα αφήνω να βράσουν με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να απορροφήσουν τα κρεμμύδια σχεδόν όλο το γάλα (περίπου 20 λεπτά).
  • Step 3 Ρίχνω πασπαλιστά το πλιγούρι χωρίς να ανακατέψω και συνεχίζω το βρασμό σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ακόμη. Σβήνω τη φωτιά και αφήνω την κατσαρόλα σκεπασμένη για 30 λεπτά μέχρι το πλιγούρι να φουσκώσει και να κρυώσει η γέμιση.
  • Step 4 Ρίχνω τη φέτα, τα αυγά και την κανέλα και ανακατεύω καλά.
  • Step 5 Για το φύλλο και την πίτα: Βάζω το αλεύρι σε μια μπολ και δημιουργώ στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνω το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ξεκινάω το ζύμωμα, ρίχνοντας σταδιακά χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξω μια ζύμη απαλή. Η υφή της δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μαλακή, ούτε πολύ σκληρή. Κόβω τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και την αφήνω για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Step 6 Ρίχνω στο τραπέζι αλεύρι, τοποθετώ το ένα μπαλάκι ζύμης και με τον λεπτό πλάστη ανοίγω ένα φύλλο όσο γίνεται πιο λεπτό. Ραντίζω περιμετρικά με ελαιόλαδο. Σκορπίζω το ¼ της γέμισης και τυλίγω σε μακρύ ρολό.
  • Step 7 Μεταφέρω το ρολό σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί και συνεχίζω με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Step 8 Ραντίζω με όσο ελαιόλαδο έχει απομείνει και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-60 λεπτά.

Related Posts

ΤΑΡΤΙΝΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΝΘΟΤΥΡΟΥ, ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΤΑΡΤΙΝΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΝΘΟΤΥΡΟΥ, ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Γρήγορες ταρτίνες, τέλειες για πρωινό ή brunch. Μπορείτε την κρέμα ανθότυρου να την προετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα και να την διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τις σερβίρετε.

ΠΙΤΑ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

ΠΙΤΑ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

Φαγάκι σούπερ με πουρέ πατάτας, σπανάκι και τυριά. Είναι πολύ χορταστικό και εντυπωσιακό. Μπορείτε να το σερβίρετε και σε επίσημο τραπέζι αλλά και σαν κυριακάτικο γεύμα.