Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΥ ΜΕ ΟΥΖΟ

ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΥ ΜΕ ΟΥΖΟ

ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΥ ΜΕ ΟΥΖΟ

: 30-32
: 30 min
: 45 min
           
: 3 hr

Πρόκειται για τα αγαπημένα μου παξιμαδάκια, τα οποία φτιάχνω εδώ και χρόνια και συνοδεύουν σταθερά τον καφέ μου. Σας τα προτείνω για την εξαιρετική τους ευωδιά, τη αφράτη και μαζί τραγανή υφή και τη ασύγκριτη νοστιμιά τους.

Ingridients
  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 10 γρ. σκόνη αμμωνίας (τη βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα μπαχαρικά)
  • 10 γρ. μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 25 γρ. σπόροι γλυκάνισου
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. λιωμένο βούτυρο, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει
  • 125 γρ. φρέσκο γάλα
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1 κρόκος αυγού, ελαφρώς χτυπημένος με 1 κουτ. γλυκού νερό, για το άλειμμα
Instructions
  • Step 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Step 2 Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω την αμμωνία, τη σόδα, το αλάτι και τους σπόρους γλυκάνισου. Ανακατεύω καλά.
  • Step 3 Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το ούζο και χτυπάω για λίγο ακόμα. Προσθέτω σταδιακά το μείγμα του αλευριού και ανακατεύω με τα χέρια (ή τα δουλεύω με το εξάρτημα «γάντζος» του μίξερ), μέχρι να φτιάξω ένα ενιαίο μείγμα.
  • Step 4 Ζυμώνω έντονα το μείγμα με τα χέρια ή με το μίξερ, μέχρι να φτιάξω ένα λείο και εύπλαστο ζυμάρι. Το χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και πλάθω το καθένα σε μακρύ μπαστούνι, σαν μπαγκέτα ψωμιού, με μήκος περίπου 30 εκ. και πάχος περίπου 4½ εκ.
  • Step 5 Στρώνω μια λαμαρίνα (ή το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου) με αντικολλητικό χαρτί, τοποθετώ εκεί τα μπαστουνάκια ζύμης και τα αλείφω με τον χτυπημένο κρόκο. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι (κατά προτίμηση χωρίς δόντια), χαράζω λοξά και βαθιά τα μπαστουνάκια, σε φέτες πάχους 1 εκ., χωρίς όμως το μαχαίρι να φτάσει μέχρι κάτω και να χωριστούν οι φέτες. Από κάθε μπαστουνάκι ζύμης φτιάχνω περίπου 15 – 16 φέτες.
  • Step 6 Ψήνω τις για 15 λεπτά. Βγάζω το ταψί από το φούρνο και αφήνω τις ζύμες κατά μέρος για 3 ώρες, μέχρι να κρυώσουν πολύ καλά. Τότε με ένα μαχαίρι κόβω τελείως τις φέτες που έχω χαράξει για να χωριστούν εντελώς. Τις ξαπλώνω στη λαμαρίνα (πάντα στρωμένη με τη λαδόκολλα).
  • Step 7 Προθερμαίνω το φούρνο στους 160° C, και ψήνω τα παξιμαδάκια για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν εντελώς. Τα βγάζω από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν τελείως και τα σερβίρω. Διατηρούνται για αρκετές ημέρες σε καλά κλεισμένο δοχείο, γυάλινο ή μεταλλικό.