Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ

ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ

ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ

: 10-12
: 1 hr 30 min
: 50 min
           
: 5 hr

Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα με καταγωγή από το Μιλάνο. Είναι κάτι ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι με σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα. Έχει λίγο μπελαλίδικη διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε.

Ingridients
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή (8 γρ.)
  • 400-450 γρ. αλεύρι δυνατό, για τσουρέκι
  • 75 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κουτ. σούπας νερό χλιαρό
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 180 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 50 γρ. φλοίδα πορτοκαλιού αποξηραμένη, κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 40 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο για το άλειμμα της φόρμας και της ζύμης
Instructions
  • Step 1 Προσαρμόζω στο μίξερ τον γάτζο και βάζω στον κάδο 120 γρ. από το αλεύρι, τη μαγιά και την ζάχαρη. Ανακατεύω και κάνω στο κέντρο μία λακούβα.
  • Step 2 Σε ένα μπολ χτυπάω τα δύο ολόκληρα αυγά με το νερό. Τα ρίχνω στο κέντρο του κάδου και βάζω σε λειτουργία το μίξερ. Δουλεύω το μίγμα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί ένα παχύς χυλός. Σκεπάζω το κάδο με μεμβράνη και αφήνω σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει και να γεμίσει φουσκάλες.
  • Step 3 Στο μπολ που είχα χτυπήσει τα αυγά, ανακατεύω τους κρόκους, τη βανίλια, το αλάτι και τα δύο ξύσματα. Ρίχνω το μίγμα στο μίγμα της μαγιά και δουλεύω σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτω 200 γρ. από το αλεύρι και συνεχίζω να δουλεύω τη ζύμη σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Step 4 Προσθέτω τα 180 γρ. βούτυρο και χτυπάω μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Step 5 Ρίχνω το υπόλοιπο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας και κάνω στο κέντρο μια μεγάλη λακούβα. Αδειάζω εκεί τη ζύμη μου και αρχίζω να ζυμώνω (περίπου 10 λεπτά) προσθέτοντας λίγο λίγο από το αλεύρι μέχρι να φτιάξω μια ζύμη απαλή και ελαστική που δεν θα κολλάει. Το πόσο αλεύρι θα πάρει από αυτό που υπάρχει στον πάγκο, εξαρτάται από το πόσο υδαρή είναι η ζύμη μου. Μπορεί να το πάρει όλο αλλά μπορεί και όχι, γι’ αυτό και το προσθέτω λίγο λίγο ζυμώνοντας.
  • Step 6 Μεταφέρω τη ζύμη σε μια αλευρωμένη λεκάνη, σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 2- 2½ ώρες. Δεν βάζω τη λεκάνη σε ζεστό μέρος γιατί θα λιώσει πολύ βούτυρο και θα υγροποιηθεί η ζύμη.
  • Step 7 Ξεσκεπάζω τη λεκάνη και πιέζω τη ζύμη με τα χέρια μου να ξεφουσκώσει. Ξανασκεπάζω και αφήνω τη ζύμη να ξαναφουσκώσει για 1-1½ ώρα.
  • Step 8 Ανακατεύω τις σταφίδες με 1 κουταλιά αλεύρι.
  • Step 9 Αδειάζω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, πατάω να ξεφουσκώσει και ρίχνω τις σταφίδες. Ζυμώνω απαλά μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη. Πλάθω τη ζύμη σε στρογγυλή μπάλα και με ένα μαχαίρι χαράζω ένα σταυρό στο κέντρο.
  • Step 10 Βουτυρώνω καλά μια ψηλή φόρμα ειδική για πανετόνε και ντύνω με αντικολλητικό χαρτί (υπάρχουν και χάρτινες στα καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής). Βάζω τη ζύμη μέσα στη φόρμα, τη σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1 ώρα.
  • Step 11 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Step 12 Αλείφω απαλά με βούτυρο την επιφάνεια της ζύμης και ψήνω για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
  • Step 13 Μειώνω τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 λεπτά. Ανοίγω το φούρνο, αλείφω με λίγο βούτυρο ακόμα και σκεπάζω με αλουμινόχαρτο. Συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά. Τρυπάω με ένα καλαμάκι για σουβλάκια και αν βγει καθαρό θα πει ότι είναι ψημένο. Μεταφέρω τη φόρμα σε σχάρα και την αφήνω να κρυώσει. Ξεφορμάρω και πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη.
  • Step 14 Tip: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε άλλα αποξηραμένα φρούτα, κράνμπερις, γκόγκι μπέρι ή και σταγόνες σοκολάτας.

Related Posts

Super τροφές για super μαθητές! Κι όμως, το «άριστα» περνάει από το… στομάχι!

Super τροφές για super μαθητές! Κι όμως, το «άριστα» περνάει από το… στομάχι!

Όσο κι αν προσπαθήσετε να μυήσετε τα μικρά σας στα μυστικά μιας ισορροπημένης διατροφής, όσο κι αν τους προσφέρετε υγιεινές λιχουδιές δοσμένες με χίλιους δύο απολαυστικούς τρόπους εκείνα, κάποια στιγμή θα βγουν από το δρόμο των φρούτων, των λαχανικών και των σπιτικών φαγητών για να […]

ΠΩΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΠΩΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Οι ημέρες των εορτών φτάνουν στο τέλος τους, δοκιμάσαμε από όλα τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα, καταναλώσαμε περισσότερο αλκοόλ απ΄ ό,τι συνήθως και ξεχάσαμε τη φυσική δραστηριότητα. Και τώρα τι; Υπολογίζουμε τα κιλά που προστέθηκαν και είδη σκεφτόμαστε πως θα εντάξουμε πάλι στην καθημερινότητά μας ένα συγκεκριμένο […]