Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΡΟΚΑΣ

ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΡΟΚΑΣ

ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΡΟΚΑΣ

: 4
: 30 min
: 2 hr
           
: 12 hr

Η παλληκαριά είναι ένα παραδοσιακό φαγητό με ανάμεικτα όσπρια και δημητριακά και που συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας με διάφορες ονομασίες (π.χ. πολυσπόρια,) σε πολλές παραλλαγές, ακόμα και γλυκές. Στην εποχή του, μπορούμε να προσθέσουμε και σπόρους ροδιού, καρπός με καθαρά συμβολική σημασία. Αν θέλουμε προσθαφαιρούμε όποια όσπρια ή δημητριακά θέλουμε, ανάλογα με τα γούστα μας. Υπολογίζουμε πάντως ότι τα ρεβίθια και, κυρίως, το στάρι, απαιτούν κάποιες ώρες για μούλιασμα και μαγείρεμα, επομένως προγραμματίζουμε την παρασκευή της παλληκαριάς τουλάχιστον από την προηγούμενη ημέρα.

Ingridients
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ρεβίθια, βρασμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαυρομάτικα φασόλια, βρασμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού στάρι, καλά βρασμένο σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κατεψυγμένο καλαμπόκι, κατά προτίμηση βιολογικό, βρασμένο και στραγγισμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μείγμα από ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος, θυμάρι, κ.ά.)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, καλά κοπανισμένος στο γουδί
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό τζίντζερ, σε σκόνη
  • 100 ml χυμός λεμονιού
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι + 1 πορτοκάλι, ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το πέστο ρόκας
  • 2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα ρόκας, καλά πατικωμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα στο γκριλ, μέχρι να χρυσίσουν
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά (θα βρούμε εξαιρετικής ποιότητας τυριά με χαμηλά λιπαρά, ελληνικά και πολύ γευστικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Instructions
  • Step 1 Πέστο ρόκας: Βάζω στο μπλέντερ (ή στο μούλτι) τα φύλλα ρόκας, τα κουκουνάρια, το τυρί, αλάτι και πιπέρι και τα δουλεύω καλά, μέχρι να φτιάξω μια σφικτή πάστα. Σταδιακά ρίχνωτο ελαιόλαδο και συνεχίζω να δουλεύω τα υλικά, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και πυκνόρρευστο. Αφήνω το πέστο κατά μέρος.
  • Step 2 Παλληκαριά: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα ρεβίθια, τα μαυρομάτικα φασόλια, το στάρι, το καλαμπόκι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ, τα ξύσματα, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Step 3 Μοιράζω την «παλληκαριά» σε βαθιά πιάτα, προσθέτω από 1 κουτ. σούπας πέστο ρόκας και ανακατεύω. Σερβίρω αμέσως.

Related Posts

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Είναι το μυρωδικό που κυριαρχεί στα χειμωνιάτικα πιάτα μας. Στιβαρός, αρρενωπός χαρακτήρας, ζεστή ευωδιά, με ιδιαίτερη δύναμη και ζωντάνια, έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Είναι ο σχεδόν σταθερός αρωματικός σύντροφος του αρνίσιου κρέατος, αλλά πώς αλλιώς […]

ΤΥΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΙ

ΤΥΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΙ

Πικάντικο μεζεδάκι που μπορεί να συνοδέψετε το κρασί μας ή τη μπύρα μας. Αν το αντέχετε μπορείτε να προσθέσετε και 1 κουταλάκι μπούκοβο πικάντικο που ταιριάζει τέλεια με τα απαλά τυριά και τη λιαστή ντομάτα.