προορισμός…γεύση!

Μία ευαίσθητη κατηγορία ανθρώπων είναι τα παιδιά.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι οι διατροφικές συνήθειες των μικρών μας φίλων είναι πολύ φτωχές σε θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό τους. Και φυσικά οι διατροφικές επιλογές των παιδιών είναι άμεσα ελεγχόμενες και ρυθμιζόμενες από τους γονείς τους. Έτσι πολλά παιδιά δυστυχώς δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και προτιμούν να διατρέφονται με junk food και σνακς πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι.
Οι διατροφικές αυτές συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν έλλειψη βιταμινών και μετάλλων και να οδηγήσουν τα παιδιά σε προβλήματα αδυναμίας, υπερκινητικότητας κ.τ.λ.
Η μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή ανάπτυξή του παιδιού. Ταυτόχρονα πρέπει να γνωρίζουμε πως και η υπερβολική πρόσληψη συμπληρωμάτων (πάνω από τα την ημερήσια συνιστώμενη δόση) πρέπει να αποφεύγεται, διότι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως τοξικότητα, εθισμό, αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα κτλ. Παράδειγμα αποτελεί η βιταμίνη C που αν δοθεί σε μεγάλη δόση μπορεί να προκαλέσει διάρροια, μείωση της απορρόφησης της βιταμίνης Β12 ακόμη και νεφρολιθίαση. Η βιταμίνη Ε που θεωρείται ακίνδυνη είναι δυνατόν να προκαλέσει αιμορραγίες, αφού παρατείνει τον χρόνο πήξης του αίματος.
Παιδιά τα οποία ενδεχομένως να χρειάζονται συμπληρώματα είναι αυτά που υποσιτίζονται, που παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και στα οποία δεν μπορεί να γίνει σωστά η απορρόφησή των θρεπτικών συστατικών, από τον γαστρεντερικό τους σωλήνα, που πάσχουν από κάποιο νόσημα που αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό, παιδιά που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες και έχουν αποκλείσει από το καθημερινό τους διαιτολόγιο ομάδες τροφίμων, παιδιά τα οποία ασχολούνται με τον αθλητισμό και οι ανάγκες στους για την αύξηση της μυϊκής μάζας είναι μεγαλύτερες, παιδιά και ιδιαίτερα έφηβοι που καταφεύγουν σε ανορθόδοξες δίαιτες και τέλος παιδιά τα οποία κάνουν χορτοφαγική διατροφή.
Τα συμπληρώματα βιταμινών για παιδιά μπορούν να καταναλωθούν, εφόσον είναι απαραίτητα. Τα συμπληρώματα δεν αντικαθιστούν μια πλήρη ισορροπημένη διατροφή αλλά σε συνδυασμό με αυτήν και σε σωστές δόσεις μπορούν να ωφελήσουν την υγεία τους.

Mε την συνεργασία της Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Μέλος  Επιστημονική Ομάδας  ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, www.logodiatrofis.grwww.activekids.grwww.care24.gr

1 Comment

  1. Exceptional!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *