Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΣΟΥΤΖΟΥΚΙ ΚΑΙ ΒΑΣΗ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΚΑΣΕΡΙ

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΣΟΥΤΖΟΥΚΙ ΚΑΙ ΒΑΣΗ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΚΑΣΕΡΙ

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΣΟΥΤΖΟΥΚΙ ΚΑΙ ΒΑΣΗ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΚΑΣΕΡΙ

: 6-8
: 20 min
: 40 min
           
: 45 min

Για όσους αφήνουν στο πιάτο μισοδαγκωμένη την άκρη της ζύμης της πίτσας γιατί είναι… βαρετά σκέτη, προτείνουμε μια βάση γεμιστή. Απλώς βάζουμε τριμμένο τυρί στην περιφέρεια της ζύμης και την τυλίγουμε προς τα μέσα, φτιάχνοντας ένα νοστιμότατο γεμιστό «στεφάνι». Το σουτζούκι θα δώσει την πικάντικη γεύση που θα απογειώσει την πίτσα.

Ingridients
  • Για τη βάση
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 100 ml νερό
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • Για την επιφάνεια
  • 75 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 300 γρ. σουτζούκι, κομμένες σε φέτες
  • λίγο τριμμένο μπαχάρι
  • ελάχιστη καπνιστή πάπρικα, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 7 φέτες τυρί για τοστ (κασέρι) κομμένο σε λωρίδες
  • 200 γρ. κασέρι, χονδροτριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού, χτυπημένος σε ένα μπολάκι με 2 κουτ. σούπας γάλα
Instructions
  • Step 1 Ζύμη: Βάζω στον κάδο του μίξερ πάγκου όλα τα υλικά της ζύμης και τα χτυπάω με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες, για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη ελαστική και μαλακή, που σχεδόν να τυλίγεται ολόκληρη γύρω από τον γάντζο. Εναλλακτικά, ζυμώνω με τα χέρια τα υλικά σε μια λεκανίτσα, για 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να ξεκολλά εύκολα από τα χέρια μου. Αλείφω τη ζύμη με ελάχιστο ελαιόλαδο, την σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος για 30 – 40 λεπτά για να φουσκώσει καλά.
  • Step 2 Για την επιφάνεια της πίτσας: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Ρίχνω το μπαχάρι και την καπνιστή πάπρικα και σοτάρω για μερικά λεπτά ακόμα μέχρι να σκορπίσουν τα μπαχαρικά το άρωμά τους. Προσθέτω τον πελτέ και τη μουστάρδα, ανακατεύω καλά, σβήνω με 50 ml νερό και προσθέτω τη ρίγανη και το θυμάρι. Ανακατεύω καλά, χαμηλώνω τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύω για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τον μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύω καλά.
  • Step 3 Πίτσα + ψήσιμο: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC. Λαδώνω ελαφρά ένα ρηχό ταψάκι, ειδικό για πίτσα, με διάμετρο περίπου 36 – 40 εκ. (εναλλακτικά, στρώνω με λαδόκολλα το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου).
  • Step 4 Βάζω στο κέντρο του ταψιού το ζυμάρι και το πιέζω με τις παλάμες και τα δάχτυλά μου μέχρι να απλώσει ομοιόμορφα και να καλύψει το ταψί. Απλώνω σε όλη τη επιφάνεια τη σάλτσα, σκορπάω το σουτζούκι, αφήνοντας ένα περιθώριο 3 εκ. περιμετρικά. Στο κενό αυτό περιθώριο ζύμης ρίχνω το τριμμένο κασέρι και τυλίγω την περιφέρεια της ζύμης με τρόπο ώστε να καλύψω το τυρί και να φτιάξω ένα φουσκωτό στεφάνι ζύμης (κόθρο), το οποίο θα είναι γεμιστό με το κασέρι.
  • Step 5 Καλύπτω το σουτζούκι με τις λωρίδες κασεριού. Αλείφω τον κόθρο ζύμης με το μείγμα κρόκου-γάλακτος και βάζω το ταψί στο μεσαίο ή σε ένα λίγο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου. Ψήνω την πίτσα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι ψηθεί το ζυμάρι και να χρυσίσει το τυρί. Σερβίρω την πίτσα ζεστή.