Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ

: 2 πίτσες
: 40 min
: 25 min
           
: 1 hr 30 min

Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλου μεγέθους αραβικές πίτες ως βάσεις για τις πίτσες.

Ingridients
  • Για τη ζύμη
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι (7 – 9 γρ.) ξηρή μαγιά
  • λίγο αλάτι
  • περίπου 300 ml χλιαρό νερό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
  • Για την επιφάνεια
  • 24 μέτριες γαρίδες, φρέσκιες η καταψυγμένες, καθαρισμένες από τα κελύφη και τα κεφάλια
  • χυμός και ξύσμα από 2 βιολογικά λεμόνια
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. πατικωμένο, φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 φλιτζ. ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
  • Για το πέστο
  • τα φύλλα από 1 μεγάλο ματσάκι βασιλικό πλατύφυλλο, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδου, κομμένες στη μέση
  • 60 γρ. κουκουνάρια
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 120 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω το αλεύρι, τη μαγιά και λίγο αλάτι, ανακατεύω και κάνω μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνω εκεί το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο και ανακατεύω τα υλικά με τα χέρια (ή με το εξάρτημα γάντζος» για ζύμες), μέχρι να ενωθούν σε ένα ζυμάρι.
  • Step 2 Το ζυμώνω για 8 – 10 λεπτά με τα χέρια (ή για 5 – 6 λεπτά με το μίξερ), μέχρι να γίνει λείο και πολύ ελαστικό. Σκεπάζω το μπολ (ή τον κάδο) με μια καθαρή πετσέτα και αφήνω σε ένα χλιαρό μέρος του σπιτιού για 1 – 1½ ώρα, μέχρι το ζυμάρι να φουσκώσει.
  • Step 3 Το ζυμώνω για λίγο για να ξεφουσκώσει ελαφρώς, το χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και τα αλευρώνω. Τα ανοίγω με τον πλάστη σε μια επίσης ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να φτιάξω δύο δίσκους ζύμης με διάμετρο περίπου 26 – 28 εκ.
  • Step 4 Βάζω τους δίσκους ζύμης σε δύο ταψιά ίδιας διαμέτρου, ελαφρώς αλευρωμένα ή βάζω τις δύο ζύμες στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου, αλειμμένο και αυτό με λίγο λάδι. Αφήνω κατά μέρος, μέχρι να ετοιμάσω τα υλικά της επιφάνειας.
  • Step 5 Για την επιφάνεια: Σε ένα μπολ βάζω τις γαρίδες, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνω. Προσθέτω το ψιλοκομμένο βασιλικό και ανακατεύω. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνω τις γαρίδες να μαριναριστούν για 30 λεπτά, στο ψυγείο.
  • Step 6 Για το πέστο: Βάζω στον κάδο του μπλέντερ όλα τα υλικά του πέστο (βασιλικός, σκόρδο, κουκουνάρια, ελαιόλαδο, τυρί, ελάχιστο (ή καθόλου) αλάτι και πιπέρι) και τα πολτοποιώ, μέχρι να φτιάξω μια πυκνή πάστα.
  • Step 7 Για τις πίτσες: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Απλώνω στις ζύμες της πίτσας το πέστο και από πάνω σκορπίζω το ανθότυρο. Ψήνω τις πίτσες για 15 λεπτά, σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου, μέχρι να λιώσει το τυρί και οι ζύμες να ροδίσουν απαλά και να δείχνουν στεγνές. Τις βγάζω, μοιράζω από πάνω το μείγμα με τις γαρίδες και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να ψηθούν και οι γαρίδες. Σερβίρω τις πίτσες ζεστές.