Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΠΙΤΣΑ ΑΦΡΑΤΗ ΜΕ 3 ΤΥΡΙΑ

ΠΙΤΣΑ ΑΦΡΑΤΗ ΜΕ 3 ΤΥΡΙΑ

ΠΙΤΣΑ ΑΦΡΑΤΗ ΜΕ 3 ΤΥΡΙΑ

: 2 πίτσες
: 20 min
: 50 min

Φτιάχνουμε εύκολα μια υπέροχη σπιτική σάλτσα ντομάτας ως εξής: Πολτοποιούμε στο μπλέντερ 2 κονσέρβες ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους -στην εποχή τους τρίβουμε στον τρίφτη 5 μεγάλες ώριμες ντομάτες. Σε 100ml ελαιόλαδο σοτάρουμε 1 τριμμένο ξερό κρεμμύδι και 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδου, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το πολτό ντομάτας, 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερή ρίγανη (ή ξερό θυμάρι), αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.

Ingridients
  • Για τις βάσεις
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 40 γρ. νωπή μαγιά (τη βρίσκουμε σε μικρές συσκευασίες, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ή την αγοράζουμε χύμα από το φούρνο της γειτονιάς), ψιλοθρυμματισμένη
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 175 γρ. γάλα
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 600-650 γρ. αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ελάχιστο αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το σκεύος
  • Για την επιφάνεια
  • 2 φλιτζ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας σπιτική ή καλής ποιότητας συσκευασμένη
  • 2 φλιτζ. τσαγιού κασέρι, τριμμένο
  • 600 γρ. φορμαέλα Αράχωβας (ή άλλο λαστιχωτό τυρί όπως χαλούμι, μοτσαρέλα, ταλαγάνι κ.ά.), κομμένη σε μέτριες φέτες
  • 2 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Σε ένα μπολάκι βάζω το χλιαρό νερό και τη μαγιά και ανακατεύω μέχρι να λιώσει. Αφήνω κατά μέρος για 5 λεπτά.
  • Step 2 Ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ το μείγμα νερού-μαγιάς, το βούτυρο, το γάλα και το αυγό. Χτυπάω τα υλικά αυτά με το μίξερ για 1 λεπτό, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν τελείως.
  • Step 3 Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ρίχνω αυτό το μείγμα στο μπολ με τη μαγιά και ανακατεύω με τα χέρια για 8 – 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει μια εύπλαστη μάζα που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ. Εναλλακτικά δουλεύω τα υλικά με τη σειρά, στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα “γάντζος¨, ειδικό για ζύμες.
  • Step 4 Αρχικά τα δουλεύω σε χαμηλή ταχύτητα για 4 λεπτά και στη συνέχεια σε μέτρια ταχύτητα, ώσπου η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
  • Step 5 Λαδώνω ένα μεγάλο ταψί και μεταφέρω εκεί τη ζύμη. Τη σκεπάζω με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος για 30 λεπτά.
  • Step 6 Στη συνέχεια τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και πλάθω το καθένα σε μπάλα. Τις λαδώνω πολύ ελαφρά.
  • Step 7 Παίρνω ένα ταψάκι για πίτσες (ή ένα πολύ ρηχό απλό ταψί) με διάμετρο 30 εκ. και απλώνω εκεί τη μία μπάλα ζύμης με τα χέρια, μέχρι να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού ομοιόμορφα. Απλώνω επάνω στη ζύμη τη μισή σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζω με το μισό κασέρι και καλύπτω με τις μισές φέτες φορμαέλας (ή όποιου λαστιχωτού τυριού χρησιμοποιήσω). Πασπαλίζω με τη μισή γραβιέρα και αλατοπιπερώνω.
  • Step 8 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C και ψήνω την πίτσα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 – 25 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει και τα τυριά να λιώσουν και να χρυσίσουν.
  • Step 9 Στο μεταξύ ετοιμάζω με τον ίδιο τρόπο άλλη μία πίτσα με το δεύτερο κομμάτι ζύμης και τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις βγάλω από το φούρνο την πρώτη πίτσα ψήνω αμέσως τη δεύτερη.
  • Step 10 Αν θέλω να τις ψήσω ταυτόχρονα, βάζω τη μία κάτω από την άλλη, σε διαφορετικά ράφια, σε απόσταση 10 εκ. μεταξύ τους.
  • Step 11 Σερβίρω αμέσως.

Related Posts

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Είναι χορταστικά, αντικαθιστούν τέλεια το κρέας, είναι απίθανα νόστιμα, και μαγειρεύονται με χίλιους τρόπους. Για να μην αναφέρω ότι υπάρχουν ένα σωρό είδη για να διαλέξετε, από τα μικρά λευκά «κουμπιά», μέχρι τα άγρια, αποξηραμένα. Είναι οικονομικά (τα περισσότερα), ιδανικά για χορτοφάγους, πλούσια σε πολύτιμη […]

Τούρτα πατάτας με μανιτάρια και μπέικον

Τούρτα πατάτας με μανιτάρια και μπέικον

20΄ 1 ώρα + 15΄ 4 μερίδες – [printfriendly]   Ελλήνων Γεύσεις στον Χολομώντα (8/12/2013) Υλικά Εκτέλεση 900 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες του ½ εκ. ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 500 γρ. μίξη από διάφορα μανιτάρια –πλευρώτους, πορτομπέλο, λευκά 4 κρεμμύδια ξερά καθαρισμένα […]