Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ

ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ

ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ

: 6-8
: 10 min
: 45 min

Παραδοσιακή πίτα για την την εβδομάδα της Τυρινής. Είναι η εβδομάδα πριν την Καθαρά Δευτέρα όπου απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος αλλά επιτρέπονται όλα τα γαλακτοκομικά.

Ingridients
  • 3 αυγά + 1 για το άλειμμα της πίτας, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 3 φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ανθότυρο, τριμμένο με το χέρι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φέτα, τριμμένη με το χέρι
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 2 για το άλειμμα της πίτας
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι, ψιλό
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
Instructions
  • Step 1 Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω τα 3 αυγά με το σύρμα. Προσθέτω όλα τα υλικά της πίτας (γάλα, γιαούρτι, ανθότυρο, φέτα, κρεμμυδάκια, άνηθο, ελαιόλαδο, μπέικιν, σιμιγδάλι) και ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα πυκτός χυλός.
  • Step 2 Μεταφέρω το μίγμα σε ταψάκι 36 εκ., αλειμμένο με το ελαιόλαδο και στρώνω την επιφάνειά του με ένα κουτάλι.
  • Step 3 Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάω το αυγό με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το απλώνω στην επιφάνεια της πίτας.
  • Step 4 Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 45 λεπτά. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.