Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

Οι νικητήριες συνταγές από το 4ο φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας 2016

Οι νικητήριες συνταγές από το 4ο φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας 2016

Oι συνταγές που ξεχώρισαν στο 4ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας και βραβεύτηκαν…

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΑΓΚΙΝΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΟΛΙΜΠΡΟΥΣ ΛΕΜΟΝΑΤΟ
katsikaki-aginares

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά κατσικάκι
  • Αγκιναράκια άγρια
  • Ασκολίμπροι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • Αλάτι
  • Χυμό από 2 μέτρια φρέσκα λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε το κρέας με το λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να σοταριστεί καλά.
Ρίχνουμε μια φλιτζάνα νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα άγρια αγκιναράκια και τους ασκολίμπρους και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά έως να ψηθεί.
Στο τέλος περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεραμουτσίου
Χαρωνίτη Ελένη – Παρασύρη Ελευθερία – Πρινάρη Αγγελική

ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ
xerotigana

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη

  • 3 φλ. Νερό
  • 1 φλ. Ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ρακή
  • 2 λεμόνια (το χυμό)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό

Για το σιρόπι

  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 ποτήρι μέλι
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • Για το πασπάλισμα
  • Σουσάμι
  • Κανέλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά και ανακατεύουμε. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να γίνει η ζύμη σκληρή και την αφήνουμε σκεπασμένη για 10 ‘. Την χωρίζουμε σε κομμάτια για να ανοίξουμε φύλλα με τη μηχανή. Κάθε φύλλο το περνάμε 2 φορές από τη μηχανή, αρχικά στο χοντρό και στη συνέχεια στο λεπτό αλλά όχι στην τελευταία σκάλα. Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες περίπου 3 εκ. πλάτος εάν θέλουμε να τα κάνουμε στρογγυλά και σε τετράγωνα κομμάτια περίπου 15-20 εκ. εάν θέλουμε να τα κάνουμε φλογέρες. Βάζουμε σ’ένα τηγάνι βαθύ μπόλικο λάδι για να κάψει.
Τώρα ξεκινάει το δύσκολο κομμάτι. Έχουμε ένα καλάμι λεπτό, το κόβουμε περίπου 25 εκ., το πλένουμε πολύ καλά και στη μία άκρη του κάνουμε μια σχισμή τόσο φαρδιά ώστε να μπορεί να μπαίνει η λωρίδα. Συνήθως βάζουμε 2 λωρίδες μαζί. Αφού έχουμε περάσει τη λωρίδα στο καλάμι, την βουτάμε στο λάδι και καθώς αρχίζει να ψήνετε, τυλίγουμε με το ένα χέρι την ψημένη στο καλάμι και παράλληλα με το άλλο χέρι αφήνουμε σιγά-σιγά και την υπόλοιπη λωρίδα συνεχίζοντας ξανά αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η λωρίδα. Γύρω από το καλάμι τυλίγουμε και τις φλογέρες και τους δίνουμε σχήμα. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με γρήγορες και επιδέξιες κινήσεις για να πάρει σχήμα το φύλλο πριν ψηθεί. Το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε.
Αφού τελειώσουμε, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει.
Παίρνουμε ένα ένα τα ξεροτήγανα και τα βουτάμε στο σιρόπι. Τέλος, τα πασπαλίζουμε με την κανέλλα και το σουσάμι, αφού πρώτα τα έχουμε ανακατέψει μαζί.

Η συνταγή είναι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πραισού Σητείας «Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΑΙΣΟΣ»
Γαρεφαλάκη Σούλα – Χρυσουλάκη Μαρία

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΣΥΓΛΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΟ
fasolada

ΥΛΙΚΑ

  • Φασολάδα
  • Φασόλια ξερά
  • Ντομάτα – πελτέ
  • Κρεμμύδι
  • Καρότο
  • Πιπεριά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Σύγλινο
  • Τηγανόψωμο
  • Νερό
  • Αλάτι
  • Λάδι
  • Αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα φασολάκια και χύνουμε το πρώτο νερό. Μετά βάζουμε νερό, κρεμμύδι, καρότο, πελτέ, σέλινο και ψήνουμε τα φασόλια μέχρι να ψηθούν. Το σύγλινο το ψήνουμε στο τηγάνι με λίγο σκόρδο και λίγο λάδι και περιχύνουμε τη φασολάδα.
Για το τηγανόψωμο, μέσα σε ένα μπολ βάζουμε νερό, αλάτι και λίγο λάδι και αλεύρι έως ότου το μείγμα γίνει ομοιογενές. Το απλώνουμε στο τηγάνι με το χέρι μας και το ψήνουμε. Βάζουμε και διάφορα αρωματικά αν θέλουμε.

Η συνταγή είναι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλατά
Στρατάκη- Μανουσάκη Εύα – Μυλωνά Γιώτα

ΑΓΡΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΧΟΡΤΑ (ΤΣΙΓΑΡΟΛΑΧΑΝΑ) ΜΕ ΣΟΥΠΙΕΣ
soupies

ΥΛΙΚΑ

  • 700 – 1000 γρ σουπιές κομμένες σε μερίδες
  • 2 κιλά άγρια χόρτα των βουνών της Μαρωνιάς καθαρισμένα και πολύ καλά πλυμένα (λαγουδοφάι, αρχατζίκοι, λούτες, λίγο μάραθο, αγριομαϊντανό, λίγα μυρόνια, γλυκοκάλαμα, κουρνοπόδια, κουτσουνάδες, σκούλους, μόπλευρα, αγριομάρουλο, βερελίδες, λάπαθα, άγριο σπανάκι, παπούλια, βασιλικάκια, αγριόπρασο, του παπά τα αυτιά, λίγες τρυφερές λαψανίδες)
  • 1 ποτήρι του νερού σχεδόν ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
  • Κρασί άσπρο για το σβήσιμο της σουπιάς
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο κύμινο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις σουπιές (βγάζουμε τα μάτια, το πίσω κόκκαλο, την κοιλιά και το μελάνι, το οποίο κρατάμε προαιρετικά σε ένα μικρό μπολάκι, αν θέλουμε να το προσθέσουμε στο φαγητό μας) και τις κόβουμε κομμάτια.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο λάδι και προσθέτουμε τις σουπιές. Τσιγαρίζουμε δεκαπέντε λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
Όταν οι σουπιές κρίνουμε ότι θέλουν περίπου 15 λεπτά για να ψηθούν, προσθέτουμε τα άγρια χόρτα, το νερό, το μελάνι προαιρετικά και συμπληρώνουμε αλάτι, πιπέρι και κύμινο.
Αφήνουμε να βράσουν και να πιουν το περισσότερο ζουμί τους, ανακινώντας το τσικάλι ανά διαστήματα.

Η συνταγή είναι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαρωνιάς Σητείας «Ο Παντέλης»
Παπαδάκη Ειρήνη – Ιωαννίδη Ευτυχία

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΑΜΑΡΑΘΟ, ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ
katsikaki-maratho

ΥΛΙΚΑ

  • Κατσικάκι ντόπιο
  • Άγριο πράσο
  • Αμάραθος
  • Φρέσκα αμύγδαλα
  • Πατάτες
  • Κρεμμύδι
  • Σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Λαγουδόχορτο
  • Πιπέρι
  • Κύμινο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά σοτάρουμε με ελαιόλαδο, λίγο κρεμμύδι και σκόρδο το κρέας μέχρι να «ασπρίσει». Στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα (σάλτσα) και αφήνουμε μερικά λεπτά να ψηθεί με το κρέας.
Έπειτα ρίχνουμε τα χορταρικά (λίγα πράσα και τον αμάραθο) και τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε να αποδώσουν τα αρώματά τους στο κρέας.
Προσθέτουμε νερό και το αφήνουμε να ψηθεί για 40 με 50 λεπτά.
Προσθέτουμε τις πατάτες και το αλάτι. Αφήνουμε για 10 λεπτά και το κλείνουμε.

Η συνταγή αυτή είναι δημοφιλής στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου.
Ακολουθεί τη βασική αρχή των προγόνων μας, συνδυάζοντας το κρέας με τα άγρια χόρτα της υπαίθρου.
Ο αμάραθος (έτσι τον προφέρουμε στο Λασίθι) είναι από τα βασικά χορταρικά – αρωματικά που συνδυάζονται με το κρέας και βέβαια αναντικατάστατο συστατικό σε πίτες (χορτόπιτες)!
Για την πατάτα, τι να πούμε! Σήμα κατατεθέν για το Οροπέδιο Λασιθίου!
Τα φρέσκα αμύγδαλα (είναι της εποχής τώρα) δίνουν μια μοναδική γεύση (ξινό) στο συγκεκριμένο φαγητό.
Το άγριο πράσο της υπαίθρου, επίσης, βασικό συστατικό, κυρίως στα «γιαχνερά».

Η συνταγή είναι από τον Σύνδεσμο Μέσα Λασιθίου «Η Αλοϊδα»
Μακράκης Ιωάννης – Ασιθιανάκης Αριστείδης