Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΚΙΡΛΕΜΗ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΚΙΡΛΕΜΗ

Κτήμα οικογένειας Γκιρλέμη
Το κτήμα της οικογένειας Γκιρλέμη βρίσκεται στο Πολυδένδρι Δομοκού, στην θέση προσήλια. Η αγορά των κτημάτων πραγματοποιήθηκε το 2004 και κατόπιν ξεκίνησε τόσο η διαχείριση όσο και η προετοιμασία του κτήματος,  η οποία ολοκληρώθηκε το 2007.

Ο αμπελώνας
Αρχές του 2007 ξεκίνησαν οι διαδικασίες φύτευσης του ιδιόκτητου ενιαίου αμπελώνα σε έκταση 350 στρεμμάτων μετά από εκτενή εδαφολογική ανάλυση από τον οινολόγο και γεωπόνο του κτήματος . Το συγκεκριμένο σημείο παρουσίαζε ιδιαίτερο μορφολογικό ενδιαφέρον, το οποίο ευνοεί την καλλιέργεια ελληνικών και διεθνών ποικιλιών. Βάσει αυτού επιλέχθηκαν για την φύτευση πέντε λευκές ποικιλίες (Μαλαγουζιά, Greco, Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Chardonnay) και ταυτόχρονα πέντε ερυθρές ποικιλίες (Λημνιό, Μαυρούδι, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah) σε ποσοστό 60% λευκές ποικιλίες και 40% ερυθρές.

Τα περισσότερα στρέμματα των λευκών ποικιλιών φυτευτήκαν με τις γηγενείς ποικιλίες (Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Greco)  και συμπληρώθηκαν με διεθνείς ποικιλίες ( Sauvignon Blanc, Chardonnay). Όσον αφορά στις ερυθρές ποικιλίες, η φύτευση πραγματοποιήθηκε κυρίως με ελληνικές ποικιλίες  (Λημνιό, και Μαυρούδι) καθώς και με διεθνείς (Merlot,  Cabernet  Sauvignon, Syrah ), οι οποίες συμπληρώνουν την ποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα μας.

Φιλοσοφία
Στο κτήμα της οικογένειας Γκιρλέμη η καλλιέργεια του αμπελώνα μας γίνεται με μεγάλη φροντίδα, αγάπη και μεράκι με στόχο την παραγωγή ποιοτικής πρώτης ύλης και στην συνέχεια ποιοτικού κρασιού αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αμπελώνα μας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε κατά κύριο λόγο τις ελληνικές ποικιλίες και να ικανοποιήσουμε τη ελληνική αγορά αλλά και τις εξαγωγές.

Μακροπρόθεσμος στόχος μας αποτελεί το κτήμα μας να γίνει επισκέψιμο με συμμετοχικό αγροτουρισμό από Ελλάδα και εξωτερικό, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει την παραγωγή της πρώτης ύλης αλλά και το αποτέλεσμα της οινοποίησης.

Η παραγωγή
Η ξεχωριστή ημερομηνία τρύγου κάθε ποικιλίας και η διαχείριση του αμπελώνα (κλάδεμα, λίπανση, πράσινος τρύγος, κτλ) προϋποθέτει την προγραμματισμένη παραγωγή και με μικρή απόκλιση την αναμενόμενη ποσότητα ,ανά ποικιλία, του  αριθμού των φιαλών . Σαν στοιχεία σας αναφέρουμε ότι η στρεμματική απόδοση του αμπελώνα είναι από 800-1.000 κιλά σταφύλια ανά στρέμμα.

Το σύνολο της παραγωγής του ιδιόκτητου  αμπελώνα μας είναι  350 τόνοι σταφύλια, που μας δίνουν περίπου 210 τόνους οινοποιήσιμης  πρώτης ύλης, το οποίο αντιστοιχεί σε 280.000 φιάλες των 750 ml ετήσιας παραγωγής. Το οινοποιείο μας μπορεί να δεχτεί το σύνολο της παραγωγής του αμπελώνα μας, ετοιμάζοντας τόσο λευκά και ερυθρά φρέσκα κρασιά όσο και παλαιωμένα λευκά και ερυθρά σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς.