Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΝΤΟΜΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΑ ΚΡΟΥΤΟΝ ΓΡΑΒΙΕΡΑΣ

ΝΤΟΜΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΑ ΚΡΟΥΤΟΝ ΓΡΑΒΙΕΡΑΣ

ΝΤΟΜΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΑ ΚΡΟΥΤΟΝ ΓΡΑΒΙΕΡΑΣ

: 4
: 15 min
: 15 min

Για μεγαλύτερη ποικιλία μπορούμε να ετοιμάσουμε τη σαλάτα με συνδυασμό από διάφορες ντομάτες, δηλαδή να αναμείξουμε τις απλές ντομάτες με πομοντόρια κομμένα στη μέση, με μικρές ντομάτες (από αυτές που πωλούνται σε τσαμπί) και ντοματίνια σε διάφορα χρώματα, κομμένα στη μέση.

Ingridients
  • Για το κρουτόν
  • 8 φέτες ψωμί για τοστ, χωρίς κόρα, κομμένες διαγωνίως στα 4
  • 100 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης ή Νάξου, πικάντικη (ή παρμεζάνα), τριμμένη
  • 1 κοφτό κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • Για το ντρέσινγκ
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σαλάτα
  • 1 μαρούλι, καθαρισμένο, πλυμένο και χονδροκομμένο
  • 4 μέτριες ώριμες αλλά σφικτές ντομάτες, κομμένες στα οκτώ
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
Instructions
  • Step 1 Κρουτόν: Προθερμαίνω το φούρνο στους 150°C. Σε μια λαμαρίνα φούρνου (ή σε ένα μεγάλο ταψί) στρώνω τις κομμένες φέτες ψωμιού του τοστ και τις πασπαλίζω με την τριμμένη γραβιέρα και την πάπρικα. Τις ψήνω για 15 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει και να χρυσίσει.
  • Step 2 Ντρέσινγκ: Σε ένα μπολάκι χτυπάω με το σύρμα το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξίδι, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να φτιάξω ένα σχετικά λείο και ομοιογενές μείγμα.
  • Step 3 Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζω το μαρούλι, τις κομμένες ντομάτες, το κρεμμύδι και το μαϊντανό, προσθέτω το ντρέσινγκ και ανακατεύω. Μοιράζω τη σαλάτα σε βαθιά πιάτα, προσθέτω τα ψημένα κρουτόν γραβιέρας και σερβίρω αμέσως.