Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΝΤΟΜΑΤΑΚΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΝΤΟΜΑΤΑΚΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΝΤΟΜΑΤΑΚΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

: 15 min
: 40 min
           
: 24 hr

Μπορεί να φαίνεται παράξενο η ντομάτα να γίνεται γλυκό αλλά συνηθίζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Το σημαντικό είναι να βρω μικρά, σφιχτά ντοματάκια (πομοντόρια) χωρίς πολλά σπόρια.

Ingridients
  • 1 κιλό ντοματάκια, μικρά, σφιχτά (πομοντόρια)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κλωνάρι φρέσκιας αρμπαρόριζας
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα
  • χυμό από 2 λεμόνια
Instructions
  • Step 1 Πλένω καλά τα ντοματάκια και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρώ το κοτσάνι (μαζί με τη ρίζα του) δημιουργώντας μια μικρή τρυπούλα στην κορυφή τους.. Χαράζω με το μαχαίρι, ελαφρά την φλούδα τους.
  • Step 2 Βάζω μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, και μόλις πάρει βράση, ρίχνω τα μισά ντοματάκια. Βράζω για 1 λεπτό μόνο και τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα σουρωτήρι.
  • Step 3 Ρίχνω και τα υπόλοιπα ντοματάκια για 1 λεπτό στο νερό που βράζει και τα αποσύρω με την κουτάλα.
  • Step 4 Αφαιρώ από τα ντοματάκια τις φλούδες τους, και τα πιέζω ελαφρά για να φύγουν οι σπόροι τους από την τρυπούλα που υπάρχει στην κορυφή τους.
  • Step 5 Βάζω τα ντοματάκια σε ένα σουρωτήρι, ραντίζοντάς τα με το χυμό των λεμονιών και τα αφήνω έτσι για 1½ ώρα. Τα ξεπλένω και τα αφήνω να στραγγίξουν καλά.
  • Step 6 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, την βανίλια (ανοιγμένη στη μέση με κοφτερό μαχαίρι) και την αρμπαρόριζα. Προσθέτω τα ντοματάκια και βράζω σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά (από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός) αφαιρώντας με προσοχή τον αφρό που σχηματίζεται.
  • Step 7 Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνω το γλυκό για 24 ώρες.
  • Step 8 Την επόμενη μέρα, ξαναβάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζω για 30 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  • Step 9 Αποσύρω από τη φωτιά, αφαιρώ την κανέλα, τον λοβό της βανίλιας, την αρμπαρόριζα και προσθέτω τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
  • Step 10 Γεμίζω το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρώ για 2 μήνες περίπου στο ψυγείο.

Related Posts

ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ

ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ

Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα με καταγωγή από το Μιλάνο. Είναι κάτι ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι με σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα. Έχει λίγο μπελαλίδικη διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΒΟΥΤΥΡΑΤΟΙ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΒΟΥΤΥΡΑΤΟΙ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

Διαφορετικοί, λαχταριστοί, με το καβουρδισμένο φουντούκι να κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση στη γεύση! Η επιτυχία του κουραμπιέ, όμως, βασίζεται στο αληθινό βούτυρο που του δίνει άρωμα, γεύση και τριφτή υφή.