Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ «ΜΥΡΙΣΤΙΚΑ»

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ «ΜΥΡΙΣΤΙΚΑ»

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ «ΜΥΡΙΣΤΙΚΑ»

: 4
: 40 min
: 30 min

Τα ντολμαδάκια είναι από τα αγαπημένα των Ελλήνων και σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδα θα τα βρεις με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές. Τα τρυφερά αμπελόφυλλα σε συνδυασμό με το ρύζι και μπόλικα μυρωδικά είναι φαγητό που μοσχοβολάει «μαμά»!

Ingridients
  • Για 30 ντολμαδάκια
  • 250 γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα τρυφερά και καταπράσινα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Το χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ακέρωτο λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • Για τη γέμιση
  • 100 γρ. ελληνικό ρύζι, μεσόσπερμο γλασέ
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το φύλλωμα ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 15 φύλλα δυόσμο φρέσκο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Το ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Για τη γέμιση: Πλένω καλά όλα τα μυριστικά (μυρώνια, καυκαλήθρες, μάραθο, άνηθο, δυόσμο), τα χοντροκόβω και τα βάζω στο μούλτι μαζί με το ελαιόλαδο. Τα πολτοποιώ μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής πάστα. Αδειάζω τον πολτό σε ένα μπολ και προσθέτω τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύω καλά.
  • Step 2 Για τα ντολμαδάκια: Βάζω σε μια κατσαρόλα μπόλικο αλατισμένο νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνω τα αμπελόφυλλα και τα ζεματίζω για 4 λεπτά. Τα μεταφέρω με μια τρυπητή κουτάλα σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό και παγάκια για να διατηρήσω το χρώμα τους.
  • Step 3 Σε μια φαρδιά κατσαρόλα στρώνω όσα αμπελόφυλλα είναι κατεστραμμένα ή ακατάλληλα για τύλιγμα( με τον τρόπο αυτό δεν θα κολλήσουν οι ντολμάδες στον πυθμένα της κατσαρόλας κατά το μαγείρεμα).
  • Step 4 Στρώνω ένα αμπελόφυλλο (με τη γυαλιστερή του πλευρά προς τα κάτω) σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και βάζω 1 κουταλάκι από το μίγμα της γέμισης, λίγο πιο κάτω από το κέντρο του φύλλου. Εάν κάποια φύλλα είναι πολύ μικρά, χρησιμοποιώ δύο από αυτά μαζί για ένα ντολμαδάκι. Τυλίγω τα αμπελόφυλλα σταυρωτά, ώστε να σφραγιστεί η γέμιση στο εσωτερικό και να σχηματιστούν ρολάκια.
  • Step 5 Τοποθετώ τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα με την διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω ετοιμάζοντας δυο σειρές. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Ενδιάμεσα, «στριμώχνω» τις φέτες του λεμονιού και προσθέτω 2 φλιτζάνια νερό. Σκεπάζω τα ντολμαδάκια με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να παραμείνουν στη θέση τους και σιγοβράζω για 30 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν τα φύλλα και να βράσει το ρύζι.
  • Step 6 Σερβίρω τα ντολμαδάκια με απλό γιαούρτι ή ένα ελαφρύ τζατζίκι αρωματισμένο με δυόσμο.

Related Posts

9 Ιανουαρίου: Βurgers με μοναδικές σάλτσες και chutney JUKEROS

9 Ιανουαρίου: Βurgers με μοναδικές σάλτσες και chutney JUKEROS

Burger… αγαπημένο έδεσμα για μικρούς και μεγάλους. Θα σας μάθω όλα τα τα μυστικά για να διαλέξετε τα κατάλληλα υλικά, πως είναι το σωστά ψημένο μπέργκερ, αλλά και πως θα γίνουν ζουμερά και λαχταριστά. Τρεις συνταγές με ζουμερό μπέργκερ από κιμά βοδινού με σάλτσα sweet […]

Τα μαγικά ταξίδια στο Yoleni’s Cooking Classes by Dina Nikolaou συνεχίζονται…

Τα μαγικά ταξίδια στο Yoleni’s Cooking Classes by Dina Nikolaou συνεχίζονται…

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου Απίστευτη επιτυχία είχε το σεμινάριο με θέμα τα burger. Πολλοί νέοι φίλοι, που αγαπούν το συγκεκριμένο είδος, ήταν εκεί και έμαθαν πως να φτιάχνουν τα καλύτερα μπέργκερ με βοδινό, κοτόπουλο και ανάμεικτο κιμά. Τα προϊόντα της Jukeros ταίριαζαν απίστευτα με τις γεύσεις […]