Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ «ΜΥΡΙΣΤΙΚΑ»

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ «ΜΥΡΙΣΤΙΚΑ»

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ «ΜΥΡΙΣΤΙΚΑ»

: 4
: 40 min
: 30 min

Τα ντολμαδάκια είναι από τα αγαπημένα των Ελλήνων και σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδα θα τα βρεις με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές. Τα τρυφερά αμπελόφυλλα σε συνδυασμό με το ρύζι και μπόλικα μυρωδικά είναι φαγητό που μοσχοβολάει «μαμά»!

Ingridients
  • Για 30 ντολμαδάκια
  • 250 γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα τρυφερά και καταπράσινα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Το χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ακέρωτο λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • Για τη γέμιση
  • 100 γρ. ελληνικό ρύζι, μεσόσπερμο γλασέ
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το φύλλωμα ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 15 φύλλα δυόσμο φρέσκο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Το ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Για τη γέμιση: Πλένω καλά όλα τα μυριστικά (μυρώνια, καυκαλήθρες, μάραθο, άνηθο, δυόσμο), τα χοντροκόβω και τα βάζω στο μούλτι μαζί με το ελαιόλαδο. Τα πολτοποιώ μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής πάστα. Αδειάζω τον πολτό σε ένα μπολ και προσθέτω τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύω καλά.
  • Step 2 Για τα ντολμαδάκια: Βάζω σε μια κατσαρόλα μπόλικο αλατισμένο νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνω τα αμπελόφυλλα και τα ζεματίζω για 4 λεπτά. Τα μεταφέρω με μια τρυπητή κουτάλα σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό και παγάκια για να διατηρήσω το χρώμα τους.
  • Step 3 Σε μια φαρδιά κατσαρόλα στρώνω όσα αμπελόφυλλα είναι κατεστραμμένα ή ακατάλληλα για τύλιγμα( με τον τρόπο αυτό δεν θα κολλήσουν οι ντολμάδες στον πυθμένα της κατσαρόλας κατά το μαγείρεμα).
  • Step 4 Στρώνω ένα αμπελόφυλλο (με τη γυαλιστερή του πλευρά προς τα κάτω) σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και βάζω 1 κουταλάκι από το μίγμα της γέμισης, λίγο πιο κάτω από το κέντρο του φύλλου. Εάν κάποια φύλλα είναι πολύ μικρά, χρησιμοποιώ δύο από αυτά μαζί για ένα ντολμαδάκι. Τυλίγω τα αμπελόφυλλα σταυρωτά, ώστε να σφραγιστεί η γέμιση στο εσωτερικό και να σχηματιστούν ρολάκια.
  • Step 5 Τοποθετώ τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα με την διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω ετοιμάζοντας δυο σειρές. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Ενδιάμεσα, «στριμώχνω» τις φέτες του λεμονιού και προσθέτω 2 φλιτζάνια νερό. Σκεπάζω τα ντολμαδάκια με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να παραμείνουν στη θέση τους και σιγοβράζω για 30 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν τα φύλλα και να βράσει το ρύζι.
  • Step 6 Σερβίρω τα ντολμαδάκια με απλό γιαούρτι ή ένα ελαφρύ τζατζίκι αρωματισμένο με δυόσμο.

Related Posts

ΚΙΝΟΓΑΛΟ ΜΕ ΖΕΛΕ ΦΡΑΟΥΛΑ

ΚΙΝΟΓΑΛΟ ΜΕ ΖΕΛΕ ΦΡΑΟΥΛΑ

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Η κινόα ως γνήσιο superfood, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και υψηλές συγκεντρώσεις σε σίδηρο, βιταμίνες Β, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες.

ΜΠΡΙΟΣ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΜΠΡΙΟΣ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Αφράτα και γλυκά ψωμάκια γεμισμένα με ολόκληρη μπανάνα και πραλίνα φουντουκιού. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη πραλίνα αλλά εγώ θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε να φτιάξετε τη δική σας.