Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ

: 30 ντολμαδάκια
: 40 min
: 50 min

Dolma δηλαδή γεμιστό και yalanji δηλαδή ψεύτικο. Ψεύτικοι ντολμάδες γιατί τους λείπει το κρέας, ο κιμάς αλλά με γεύση περίσσια από τις λιαστές ντομάτες, τα καβουρντισμένα κουκουνάρια και τις γλυκιές λιαστές σταφίδες.Αν αυτή η γεύση δεν είναι Ελληνική απορώ ποια είναι; Σε αυτή τη συνταγή ξεχνάμε το αγαπημένο μας αυγολέμονο και φτιάχνουμε μια γιαουρτοσαλτσούλα δροσερή και λεμονάτη. Απολαύστε τα!

Ingridients
  • 1 βαζάκι αμπελόφυλλα σε άλμη -250 γρ. –ή φρέσκα αμπελόφυλλα τρυφερά και καταπράσινα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • το χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
  • Για τη γέμιση
  • ½ φλιτζ. ρύζι καρολίνα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το φύλλωμα ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2/3 φλιτζ. λιαστές ντομάτες (διατηρημένες σε λάδι), ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζ. άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. μαύρες σταφίδες
  • ½ φλιτζ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
  • 5 κουτ, σούπας ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την σάλτσα (προαιρετική)
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • το χυμό από 1 λεμόνι
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
Instructions
  • Step 1 Για τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το ξερό κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει προσθέτω και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αμέσως μετά βάζω και το ρύζι. Αλατοπιπερώνω. Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα και προσθέτω το πελτέ, τις λιαστές ντομάτες, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια. Αφήνω τη γέμιση να μαγειρευτεί για 1 λεπτό, ώσπου να γίνει διάφανο το ρύζι. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τον άνηθο και το ξύσμα του λεμονιού
  • Step 2 Για τα αμπελόφυλλα: αν χρησιμοποιήσω φρέσκα αμπελόφυλλα τα ζεματίζω σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 4 λεπτά. Μετά τα μεταφέρω με μια τρυπητή κουτάλα σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό και παγάκια. Κατόπιν τα στραγγίσω και είναι έτοιμα για γέμισμα. Αν χρησιμοποιήσω αμπελόφυλλα σε άλμη, τα στραγγίσω καλά από το υγρό της συσκευασίας τους και τα ξεπλύνω με χλιαρό νερό.
  • Step 3 Παίρνω μια φαρδιά κατσαρόλα και απλώνω στον πυθμένα τις φέτες από πατάτα. Επάνω στις φέτες απλώνω όσα αμπελόφυλλα είναι κατεστραμμένα ή ακατάλληλα για τύλιγμα( με τον τρόπο αυτό δεν θα κολλήσουν οι ντολμάδες στον πυθμένα της κατσαρόλας κατά το μαγείρεμα).
  • Step 4 Για το γέμισμα: στρώνω ένα αμπελόφυλλο ( με τη γυαλιστερή του πλευρά προς τα κάτω) σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και βάζω 1 κουταλάκι από το μίγμα της γέμισης, λίγο πιο κάτω από το κέντρο του φύλλου. Εάν κάποια φύλλα είναι πολύ μικρά, χρησιμοποιώ δύο από αυτά μαζί για ένα ντολμαδάκι. Τυλίγω τα αμπελόφυλλα σταυρωτά, ώστε να σφραγιστεί η γέμιση στο εσωτερικό και να σχηματιστούν ρολάκια.
  • Step 5 Τοποθετώ τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα με την διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω ετοιμάζοντας δυο στρώσεις. Περιχύνω με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και 4 φλιτζάνια νερό και τα σκεπάζω με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να παραμείνουν στη θέση τους. Σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζω τα ντολμαδάκια για 50 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν τα φύλλα.
  • Step 6 Για τη σάλτσα: σε ένα μπολ ενώνω τα υλικά για τη σάλτσα και 1 φλιτζάνι από το υγρό της κατσαρόλας, που μαγειρεύτηκαν οι ντολμάδες. Ανακατεύω καλά. Σερβίρω τα ντολμαδάκια με τη γιαουρτοσάλτσα και ξετρελαίνονται όλοι!

Related Posts

ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ ΜΠΟΥΤΙΑ ΠΑΠΙΑΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ ΜΠΟΥΤΙΑ ΠΑΠΙΑΣ

Η πάπια έχει ένα τρυφερό και μαλακό κρέας, το οποίο απαιτεί αργό ψήσιμο. Διαλέγετε πάντα, φρέσκα μπούτια πάπιας για να τα ψήσετε στο φούρνο, στην κατσαρόλα ή ακόμα και σε ένα λαχταριστό μπάρμπεκιου. Αν θέλετε να τηγανίσετε τα μπούτια στο τηγάνι, επιλέξτε τα κονφί. Θα […]

ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ…

ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ…

Τώρα είναι η εποχή τους! Τώρα λοιπόν είναι η ιδανική εποχή να αιχμαλωτίσουμε την ευωδιά τους σε χίλιες δυο νοστιμιές όπως λεμονάδα, λεμονόκρεμα, λεμονάκια στο αλάτι από το Μαρόκο. Δείτε επίσης πώς με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού θα μεταμορφώσετε το πιο απλό […]