Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΜΥΔΙΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

ΜΥΔΙΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

ΜΥΔΙΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

: 4
: 10 min
: 20 min

Πιάτο θεσσαλονικιώτικο που συναντάμε όμως και σε άλλα μέρη της Μακεδονίας. Μαζί με ένα πιλάφι αποτελεί κύριο γεύμα, ωστόσο σερβίρεται και σκέτο, σαν εξαιρετικός ουζομεζές. Μπορούμε να το ετοιμάσουμε και με κατεψυγμένα μύδια ψίχα αλλά θα παραλείψουμε το πρώτο στάδιο της διαδικασίας.

Ingridients
  • 1½ κιλό μύδια φρέσκα, καθαρισμένα
  • 200 ml νερό
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 5 – 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
  • 1 – 2 φρέσκες καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες, χωρίς τα σπόρια
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 200 ml ζωμός λαχανικών
  • 1 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, κατά προτίμηση με κόκκους
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό ρίγανη, τριμμένη
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κυβάκια φέτας, κατά προτίμηση σκληρής και πικάντικης
  • λίγος χυμός λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Ελέγχω τα μύδια ένα-ένα και πετάω όσα είναι ανοιχτά ή μισάνοιχτα.
  • Step 2 Τα βάζω σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα μαζί με το νερό, σκεπάζω την κατσαρόλα και τα μαγειρεύω για 4 – 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, για να αχνιστούν και να ανοίξουν. Ξεσκεπάζω την κατσαρόλα, στραγγίζω τα μύδια και πετάω όσα δεν άνοιξαν. Από τα υπόλοιπα αφαιρώ τα όστρακα και κρατάω μόνο την ψίχα.
  • Step 3 Σκουπίζω καλά την κατσαρόλα, ρίχνω εκεί το ελαιόλαδο και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την πιπεριά κέρατο και τις καυτερές πιπερίτσες και τα σοτάρω για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνω με το κρασί, το μαγειρεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω το ζωμό, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά και μαγειρεύω τη σάλτσα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.
  • Step 4 Προσθέτω τα μύδια. Αραιώνω το κορν φλάουρ σε 1 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό, μέχρι να διαλυθεί και αδειάζω το μείγμα στην κατσαρόλα. Προσθέτω τη φέτα και τη ρίγανη, ανακατεύω και μαγειρεύω για 4 – 5 λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το τυρί (όχι απαραίτητα να λιώσει). Ρίχνω λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω αμέσως.