Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΜΠΡΙΖΕ, Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ

ΜΠΡΙΖΕ, Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ

ΜΠΡΙΖΕ, Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ

: 1 φύλλο 26-28 εκ.
: 15 min
           
: 1 hr 15 min

Η κλασσικότερη ζύμη για τάρτες (γλυκές ή αλμυρές)

Ingridients
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα
  • 1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού
  • ¼ φλιτζ. τσαγιού (50 ml) γάλα ή νερό
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το άλειμμα της ταρτιέρας
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
Instructions
  • Step 1 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω με μια σπάτουλα το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας. Προσθέτω το αλάτι, τον κρόκο και το γάλα (ή το νερό) και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Κοσκινίζω το αλεύρι επάνω από το μπολ με το βούτυρο, «δουλεύοντας» παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλά μου, ώστε να αποκτήσω μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω με διάφανη μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν την χρησιμοποιήσω.
  • Step 2 Ξετυλίγω τη ζύμη και την αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά για να ζεσταθεί ελαφρώς και να μαλακώσει. Επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 28-30 εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας.
  • Step 3 Λαδώνω την ταρτιέρα με τη 1 κουτ. σούπας λάδι και στρώνω το φύλλο στο σκεύος, καλύπτοντας τα τοιχώματα. Από αυτό το σημείο και μετά ακολουθώ τις οδηγίες κάθε συνταγής.

Related Posts

ΜΠΡΙΖΕ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ, Η ΤΡΑΓΑΝΗ

ΜΠΡΙΖΕ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ, Η ΤΡΑΓΑΝΗ

Μια παραλλαγή της κλασσικής ζύμης μπριζέ με γιαούρτι και ιδιαίτερα τραγανή υφή.

ΜΠΡΙΖΕ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ

ΜΠΡΙΖΕ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ

Μια παραλλαγή της κλασσικής ζύμης μπριζέ με μεσογειακό άρωμα. Δοκιμάστε την σε τάρτες καλοκαιρινές με λαχανικά…